Gemeentebelangen
De gemeente Zoetermeer krijgt niet echt de handen op elkaar voor de opmerking “Het kan niet zo zijn dat onze 123.000 inwoners als ze gewond zijn naar een spoedeisende hulp in Den Haag moeten.” Spijtig gemeente, maar zo kan het toch echt wel zijn. En sterker nog: zo zal het ook daadwerkelijk gaan. De klaagzang van het gemeentebestuur over de teloorgang van het LangeLand Ziekenhuis werd op Twitter meteen op treffende wijze gepareerd met de opmerking dat de gemeente het ziekenhuis maar zelf moet kopen als ze wil dat dit in zijn huidige vorm blijft voortbestaan.
In Beverwijk lijken ze de zaken anders te willen aanpakken. Wel als het aan de PvdA-fractie ligt tenminste. Die wil dat de gemeente de grond koopt waarop het noodlijdende Rode Kruis Ziekenhuis is gevestigd. Het ziekenhuis kan de grond dan in erfpacht nemen en kan het aankoopbedrag voor de grond gebruiken om een financieel gezonde toekomst tegemoet te gaan. Het geld is er, er is geen andere directe bestemming voor en het staat de gemeente vrij om er grond voor te kopen en die in erfpacht te geven. Kijk, dan laat je zien dat het voortbestaan van het ziekenhuis in je gemeente je wat waard is. Ik ben heel benieuwd hoe de andere raadsfracties op dit voorstel gaan reageren.
De meeste burgers hebben het nog niet in de gaten, maar de gemeenteraadsverkiezingen van 2014 worden voor de toekomst van de lokale gezondheidszorg van enorm belang. Burgers die de zorg belangrijk vinden, kunnen die lokale zorgontwikkeling sturen. En lokale politieke partijen die de zorg prominent op hun verkiezingsagenda zetten, kunnen het verschil gaan maken.
1 reactie
Onzalig plan; introductie van Erfpacht om een ‘zorginstelling’ te financieren of in de lucht te houden. Daar zijn belastinggelden niet voor bedoeld. Zorgpremies dienen te volstaan en zo niet, dan is het aan de zorgverzekeraar om extra premiegelden erin te pompen of de stekker eruit te trekken. Marktafstemmend, marktverstorend en concurrentie vervalsend zijn termen die naar boven komen bij het vernemen van dit soort plannen. En Erfpacht invoeren is niet zo maar iets.
Het lijkt wel afspraak. Ook in onze gemeente wil de gemeenteraad Erfpacht gaan invoeren om een ‘zorginstelling’ te financieren; een complex met “zorgplint”. Koopappartementen a 900.000 euro per stuk, gemengd met sociale woningbouw, 24 beschermd wonen appartementen en natuurlijk de ‘zorgplint’ met daarin een huisarts, apotheek, fysiotherapeut, tandarts, e.d. Ontwerp uit eind vorige eeuw en eerst nu zou het worden gebouwd. Van de 18 koopappartementen zijn er 12 onverkocht en de bouw is onmogelijk, tenzij Tom Poes de project ontwikkelaar, in dit geval de Wooncorporatie, een list verzint; invoering van de Erfpacht!
En het is de VVD die deze list steunt! De VVD die voorstander is van invoering van Erfpacht? Kan allemaal in dit land. Erfpacht is toch liberaal of zijn we mis?
Natuurlijk kan dit niet. Een zorginstelling is geen voetbalclub zoals op Skipr door de PvdA wordt gesuggereerd als excuus dat Erfpacht introduceren om een zorginstelling in de lucht te houden. Ook bij het in de lucht houden van een voetbalclub is erfpacht niet de juiste methode; de voetbalclub zal zichzelf moeten bedruipen en als er geen draagvlak voor is dan zal het een tandje minder moeten.
Heeft een gemeente geen bestemming voor overtollig geld dan zijn er wel betere bestemmingen te bedenken; geef het terug aan degenen die het hebben moeten afstaan; de burgers! Een zeer goede economische impuls in crisistijd.
Een zorginstelling moet de eigen broek ophouden en in volle concurrentie zien te overleven; prijs en kwaliteit zijn daarin in evenwicht. De Verzekeraars hebben de regie gekregen van de politiek en ambtenarij om zorg voor verplicht verzekerden in te kopen. Zorg van een goede kwaliteit, tegen de beste prijs.
Dat was toch een van de pilaren van het Zorgstelsel 2006?
En daar behoort een gemeente of provincie of Rijksorgaan niet tussen te komen. Faalt een zorginstelling dan is het aan de verzekeraar om te bepalen of er premie geld extra naar toe moet.
Hek zou van de dam zijn. Moral Hazard beperkt zich niet tot de patiënten of banken. Ook zorginstellingen laten zich gelden als gemeenten of provincies of Rijk ze uit de brand helpen. Valse en oneerlijke concurrentie dreigt als dit soort plannen doorgang vindt.
Kruissubsidie dreigt. Beverwijk en de Gemeente Teylingen maken een ‘zorginstelling’ inclusief shop in shop zorgaanbieders mogelijk die het zonder deze steun niet zouden redden.
Enig advies dat de Markttoezichthouder NZa kan geven is: Neen!
Gemeenteraadsverkiezingen zullen hierin geen verschil kunnen maken. PvdA of VVD of D66 of GL of CDA; na de verkiezingen gaan de partijen met de stemmen aan de haal. Wie had gedacht dat de VVD voorstander zou zijn van invoering van Erfpacht?
Verkiezingsprogramma’s van politieke partijen zijn goed voor de vis.
Wat was ook weer het nadeel van Erfpacht?
ANH Jansen
7 januari 2013 / 18:55