Gemeentebelangen

De gemeente Zoetermeer krijgt niet echt de handen op elkaar voor de opmerking “Het kan niet zo zijn dat onze 123.000 inwoners als ze gewond zijn naar een spoedeisende hulp in Den Haag moeten.” Spijtig gemeente, maar zo kan het toch echt wel zijn. En sterker nog: zo zal het ook daadwerkelijk gaan. De klaagzang van het gemeentebestuur over de teloorgang van het LangeLand Ziekenhuis werd op Twitter meteen op treffende wijze gepareerd met de opmerking dat de gemeente het ziekenhuis maar zelf moet kopen als ze wil dat dit in zijn huidige vorm blijft voortbestaan.

In Beverwijk lijken ze de zaken anders te willen aanpakken. Wel als het aan de PvdA-fractie ligt tenminste. Die wil dat de gemeente de grond koopt waarop het noodlijdende Rode Kruis Ziekenhuis is gevestigd. Het ziekenhuis kan de grond dan in erfpacht nemen en kan het aankoopbedrag voor de grond gebruiken om een financieel gezonde toekomst tegemoet te gaan. Het geld is er, er is geen andere directe bestemming voor en het staat de gemeente vrij om er grond voor te kopen en die in erfpacht te geven. Kijk, dan laat je zien dat het voortbestaan van het ziekenhuis in je gemeente je wat waard is. Ik ben heel benieuwd hoe de andere raadsfracties op dit voorstel gaan reageren.

De meeste burgers hebben het nog niet in de gaten, maar de gemeenteraadsverkiezingen van 2014 worden voor de toekomst van de lokale gezondheidszorg van enorm belang. Burgers die de zorg belangrijk vinden, kunnen die lokale zorgontwikkeling sturen. En lokale politieke partijen die de zorg prominent op hun verkiezingsagenda zetten, kunnen het verschil gaan maken.

Delen