Gemengd nieuws

Frank van Wijck
Frank van Wijck is medisch journalist en houdt als freelancer op maandag, woensdag en vrijdag een weblog bij op de website van Arts en Auto. Lees alle artikelen van Frank van Wijck

Veel media-aandacht voor het nieuwsbericht van Menzis om met tien ziekenhuizen en de Nederlandse Hart Registratie (NHR) afspraken te maken over het nieuwe betaalmodel voor dotterbehandelingen en bypassoperaties. Directeur/bestuurder Dennis van Veghel van de NHR heeft gelijk als hij stelt dat het raar is dat de zorg tot dusver wordt gefinancierd zonder dat behandelresultaten die voor de patiënt belangrijk zijn daar een rol in spelen. Het is logischer daar wel rekening mee te houden.

Maar het systeem dat Menzis en NHR hiervoor lanceren kent ook potentiële keerzijden en die deden op Twitter direct de ronde. Deze bijvoorbeeld: ‘Rara. Een loodgieter krijgt bij Menzis alleen betaald als hij het probleem in één keer kan verhelpen. Wat doet hij: alleen simpele problemen, heel lang proberen, niet aan beginnen?’

Risico op patiëntselectie omwille van betere uitkomsten?

Nu is ‘niet aan beginnen’ op zich niet zo erg. Een arts die tot de conclusie komt dat hij niet zo goed is in een bepaalde behandeling, kan die maar beter niet uitvoeren. Maar als dit leidt tot ‘alleen maar simpele problemen’ wordt het anders. En dat is precies waarop sommige andere reacties duiden. ‘Als die maar niet leidt tot patiëntselectie omwille van betere uitkomsten’, bijvoorbeeld. Of: ‘Onverstandig. Bak vol perverse prikkels. Karakteristieke uitwas van value based healthcare’.

Menzis houdt, afgaand op zijn eigen persbericht, ook nog een slag om de arm, zo valt te lezen uit dit citaat van manager zorginkoop Ward Bijlsma: “We weten nog niet exact waar we in de praktijk tegenaan zullen lopen, maar het doel is dat wij betalen voor betere kwaliteit tegen lagere totaalkosten”. Het wordt interessant om te volgen of en hoe dit – zonder bijwerkingen – gaat lukken.

6 Reacties Reageer zelf

 1. Jurriën Wind
  Geplaatst op 4 april 2018 om 11:03 | Permalink

  Je hebt het over ‘de loodgieter’ Frank. Ik moet bij dit soort berichten altijd aan een andere beroepsgroep denken, namelijk ‘de schoenmaker’. En dat die beter bij zijn leest kan blijven……!

 2. Frank van Wijck Frank van Wijck
  Geplaatst op 4 april 2018 om 11:10 | Permalink

  Dan vraag ik mij af over welke schoenmaker je het hebt want bij dit proces zijn twee partijen betrokken: de zorgverzekeraar en de professional. Zij werken samen aan het doel de kwaliteit te verhogen en de kosten te beheersen. Of zij dit met het gekozen model op de juiste manier doen zal de tijd leren. Maar al op voorhand zeggen dat het maar beter is niets te doen is in ieder geval zeker geen recept voor innovatie.

 3. Jurriën Wind
  Geplaatst op 4 april 2018 om 13:34 | Permalink

  Met de schoenmaker bedoel ik hier de zorgverzekeraar.

 4. Frank van Wijck Frank van Wijck
  Geplaatst op 4 april 2018 om 13:45 | Permalink

  Dan geef ik je hier toch ongelijk, want die bepaalt niet de kwaliteit maar werkt in samenspraak met de professionals.

 5. G K Mitrasing
  Geplaatst op 5 april 2018 om 18:37 | Permalink

  Waarom mag betere kwaliteit niet méér kosten….

 6. Frank van Wijck Frank van Wijck
  Geplaatst op 5 april 2018 om 18:49 | Permalink

  Simpel: omdat iets in één keer goed doen goedkoper is dan het nog een keer moeten doen.