Gemengd nieuws

Veel media-aandacht voor het nieuwsbericht van Menzis om met tien ziekenhuizen en de Nederlandse Hart Registratie (NHR) afspraken te maken over het nieuwe betaalmodel voor dotterbehandelingen en bypassoperaties. Directeur/bestuurder Dennis van Veghel van de NHR heeft gelijk als hij stelt dat het raar is dat de zorg tot dusver wordt gefinancierd zonder dat behandelresultaten die voor de patiënt belangrijk zijn daar een rol in spelen. Het is logischer daar wel rekening mee te houden.

Maar het systeem dat Menzis en NHR hiervoor lanceren kent ook potentiële keerzijden en die deden op Twitter direct de ronde. Deze bijvoorbeeld: ‘Rara. Een loodgieter krijgt bij Menzis alleen betaald als hij het probleem in één keer kan verhelpen. Wat doet hij: alleen simpele problemen, heel lang proberen, niet aan beginnen?’

Risico op patiëntselectie omwille van betere uitkomsten?

Nu is ‘niet aan beginnen’ op zich niet zo erg. Een arts die tot de conclusie komt dat hij niet zo goed is in een bepaalde behandeling, kan die maar beter niet uitvoeren. Maar als dit leidt tot ‘alleen maar simpele problemen’ wordt het anders. En dat is precies waarop sommige andere reacties duiden. ‘Als die maar niet leidt tot patiëntselectie omwille van betere uitkomsten’, bijvoorbeeld. Of: ‘Onverstandig. Bak vol perverse prikkels. Karakteristieke uitwas van value based healthcare’.

Menzis houdt, afgaand op zijn eigen persbericht, ook nog een slag om de arm, zo valt te lezen uit dit citaat van manager zorginkoop Ward Bijlsma: “We weten nog niet exact waar we in de praktijk tegenaan zullen lopen, maar het doel is dat wij betalen voor betere kwaliteit tegen lagere totaalkosten”. Het wordt interessant om te volgen of en hoe dit – zonder bijwerkingen – gaat lukken.

Delen