Geurvlaggetjes

Omroep Brabant kwam eind vorige week met de primeur dat zorgverzekeraar CZ zestien ziekenhuizen wil gaan uitsluiten voor het verrichten van blaaskankeroperaties. En de Telegraaf nam het bericht gretig over. Te gretig, zo bleek. CZ liet meteen weten dat nog helemaal geen besluit is genomen over selectieve contractering op het gebied van blaaskankeroperaties, en dat het bovendien uitsluitend om operaties gaat waarbij de blaas volledig wordt verwijderd. Wat CZ al wel doet, is overleggen met patiëntenorganisaties en urologen, om tot een goede kwaliteitsafweging te komen als basis voor die selectieve contractering.

Dat een van de betrokkenen alvast de pers heeft ingeschakeld, bewijst hoezeer dit onderwerp leeft. Het is logisch dat iedereen probeert hierin zijn eigen belangen veilig te stellen.

Hetzelfde zien we in de discussie over de verloskundige zorg. Ziekenhuis Groep Twente wil de kraamafdeling in locatie Almelo sluiten en de zorg concentreren in locatie Hengelo. Dat is op 10 km afstand van het Medisch Spectrum Twente, dat ook een geboortecentrum heeft. Twente wil dus de concurrentie aangaan met MST. Reden genoeg voor MST-bestuurder Herre Kingma om meteen te tweeten dat het geboortecentrum in zijn ziekenhuis een ‘basisgegeven’ is. Met andere woorden: ‘ie ons maar eens weg te concurreren, ik weet van geen wijken’.

Hoe begrijpelijk dergelijk haantjesgedrag van ziekenhuisbestuurders en medisch specialisten ook is, zorgaanbieders moeten zich realiseren dat anno 2011 álle zorg ter discussie staat. De zorgverzekeraars gaan de komende tijd met wasknijpers op de neus één voor één alle geurvlaggetjes omver schoffelen.

Delen