Gezocht: mediacoach

Edith Schippers maakt het zichzelf niet gemakkelijk. Eerst laat het kabinet in een debat in de Tweede Kamer weten dat het verwacht dat het wel goed komt met die 12.000 extra medewerkers die de komende jaren nodig zijn voor de zorg. En nu laat Schippers diezelfde Kamer weten dat die kabinetsbelofte moeilijk in te lossen zal zijn. Een geluid dat lijnrecht staat op dat van het kabinet dat zij zelf vertegenwoordigt. Geen wonder dat de oppositie dan een spoeddebat aanvraagt.

Hetzelfde zien we op het punt van de financiering van zorg. Eerder deze week maakte ze haar plannen voor verdere groei van de marktwerking in de zorg bekend. En nu zegt ze dat we moeten rekenen op forse overschrijdingen op de begroting.

Begrijp me goed, ik was blij toen bekend werd dat zij de minister van VWS zou worden. Ze heeft dankzij haar jarenlange ervaring als lid van de vaste Kamercommissie volksgezondheid een gedegen kennis van de zorg. En op veel fronten heb ik ook het idee dat ze weet wat ze wil. De plannen die ze eerder deze week presenteerde voor verruiming van de marktontwikkeling bijvoorbeeld laten dit duidelijk zien. Maar tegelijkertijd zie ik ook hoe ze met haar handen in het haar zit als ze vanuit de Eerste Kamer forse kritiek te verstouwen krijgt op de plannen voor het landelijk EPD. En ze wekt duidelijk de indruk geen antwoorden te hebben.

Kennis van zaken hebben is dus toch iets anders dan ministersverantwoordelijkheid aankunnen. Ik hoop dat ze snel bijleert. In de tussentijd zou een mediacoach geen kwaad kunnen. Tegenstrijdige boodschappen zorgen immers alleen maar voor verwarring, en stralen niet uit dat je weet waar je mee bezig bent.

Delen