Gezonde boodschap

Frank van Wijck
Frank van Wijck is medisch journalist en houdt als freelancer op maandag, woensdag en vrijdag een weblog bij op de website van Arts en Auto. Lees alle artikelen van Frank van Wijck

Albert Heijn gaat op de gezondheid van ouderen letten, kopte de Volkskrant gisteren. In een reactie op Twitter noemde iemand het een super initiatief (verwijzend naar de naam: SuperZorg). Een ander vond het juist windowdressing, met het argument “Begin dan met de kinderen.” Toegegeven, de leeftijdscontrole voor het kopen van tabak en alcohol rammelt. Maar dat zegt nog niets over de waarde van het nieuwe initiatief dat AH met thuiszorgaanbieder Royaal Zorg voor ouderen start in twee Haagse filialen.

De vraag of het succes kan hebben, zal grotendeels afhangen van de training die de cassières krijgen. Zij moeten signalen herkennen van eenzaamheid, vergeetachtigheid of verwaarlozing. Dat is niet zo eenvoudig. Mijn schoonmoeder gaat al keurig gekleed en gekapt de deur uit als ze alleen even bij de bakker op de hoek moet zijn. Andere mensen – jong en oud – letten niet op hun uiterlijk als ze een paar boodschappen moeten doen. Maar dit hoeft nog geen teken van verwaarlozing te zijn. Een medewerker die iemand uit de laatste categorie aanspreekt, kan zo maar een reactie in de trant van ‘Waar bemoei je je mee snotneus’ tegemoetzien.

Bovendien is er het overige winkelend publiek om rekening mee te houden. Iemand die inderdaad eenzaam is, kan het heerlijk vinden om te worden aangesproken. En probeer dan als cassière dat gesprek dan maar eens kort en to the point te houden, zonder dat je de klant het gevoel geeft dat die wordt afgepoeierd en zonder dat je de wachtenden voor de kassa irriteert omdat het zo lang duurt.

Maar laten we de uitslag van de proef in die twee Haagse vestigingen even afwachten. Als we een zorgzame samenleving willen, is het goed dat iedereen een beetje op elkaar let. Ik ben dan ook benieuwd naar de eerste resultaten.

6 Reacties Reageer zelf

 1. G K Mitrasing
  Geplaatst op 17 december 2015 om 17:01 | Permalink

  Met het HIS kan de huisarts zijn kwetsbare patiënten identificeren.. gewoon een kwestie van doen.

 2. Frank van Wijck Frank van Wijck
  Geplaatst op 17 december 2015 om 17:23 | Permalink

  Daarin heb je natuurlijk gelijk. Maar heeft de huisarts hen voldoende in beeld in hun dagelijkse leven? Niet iedereen – ook niet iedereen die kwetsbaar wordt – komt regelmatig bij de huisarts.

 3. G K Mitrasing
  Geplaatst op 17 december 2015 om 17:37 | Permalink

  Zij die niet komen kun je gewoon traceren, niks bijzonders, doe het al jaren en hoef er geen kwaliteitskabaalproza over te maken en jaarverslagen te schrijven.

 4. Frank van Wijck Frank van Wijck
  Geplaatst op 17 december 2015 om 19:05 | Permalink

  Dat is in deze discussie ook niet aan de orde toch? Maar wat vind je van het initiatief van Royaal Zorg en AH?

 5. H. de Klerk
  Geplaatst op 17 december 2015 om 20:32 | Permalink

  Als 82 jarige geringeloord worden door een 16 jarige AH caissière.
  Is dat vooruitgang? Sociaal? In je eigen kracht staan?
  Ik vind het beschamend.

 6. ANH Jansen
  Geplaatst op 19 december 2015 om 14:13 | Permalink

  Op Joop.nl; van iemand die ervoor heeft doorgeleerd.

  ‘Niet iedereen is even enthousiast over het plan om, na de wijkverkennende postbode, nu ook de ouderencontrolerende caissière in te zetten.

  Hoogleraar ouderengeneeskunde Rudi Westendorp bijvoorbeeld. Hij vindt het plan ‘helemaal niks’ en ‘het verkeerde antwoord op de verkeerde vraag’. Hij merkt op: ‘Ouderen die naar een winkel gaan om een praatje aan te knopen, moeten wanhopig zijn. Dan is blijkbaar het aanbod voor ouderen te schraal. De maatschappij zou haar verantwoordelijkheid moeten nemen en ouderen in de steden en dorpen plekken moeten bieden waar zij zich prettig voelen. Nu worden ze buitengesloten.’

  Volgens Westendorp is het niet alleen de wens van het kabinet om ouderen zo lang mogelijk zelfstandig te laten zijn, maar ook die van de ouderen zelf. ‘Dan kun je je afvragen of je, als je 82 jaar oud bent, wel geringeloord wilt worden door een caissière van Albert Heijn.’

  -Niets aan toe te voegen. Maar Rudi Westendorp vergist zich wel in het aantal mensen dat voor hun sociale contacten is aangewezen op winkels en drempelloze zorgverleners zoals bijvoorbeeld Apotheken!

  Maar Albert Heijn laat zich weer kennen als de partij die op de kleintje let; AH wordt voor deze extra taak betaald!

  Kom daar bij de zorgverleners eens om. Die doen dit al jarenlang, en sinds Rutte 1 en 2, in toenemende mate gratis en voor niets.

  Intrinsieke goedheid van de zorgverlener kent geen grenzen.

  Kom daar bij AH eens om. Maar ja, AH heeft natuurlijk NEVI geschoolde verkopers.

  Wellicht wat voor zorgverleners?

  En waarom in die twee wijken en niet in de Schilderswijk?

  Escamp en Loosduinen? Verband met vrijstaande woningen en alleenwonende ouderen? Welstandsklasse en alleenwonende en levende ouderen? Welstandsklasse en sociale contacten?

  We wachten op het SCP rapport ter zake.

  Titel; “Eenzaam, maar niet alleen’.