Gezonde start

Frank van Wijck
Frank van Wijck is medisch journalist en houdt als freelancer op maandag, woensdag en vrijdag een weblog bij op de website van Arts en Auto. Lees alle artikelen van Frank van Wijck

Menzis presenteert op basis van een project een business case die aantoont dat het 50 procent goedkoper is als de kinderarts zijn zorg tijdens een spreekuur in de huisartspraktijk biedt. Dat is een waardevol resultaat, maar het is niet het hele verhaal. Iedereen die weleens met zijn kind naar het ziekenhuis moest, weet hoe stressvol die omgeving voor zijn kind is. Dus als er opties zijn om het kind buiten de ziekenhuismuren de zorg te bieden die het nodig heeft, is dat sowieso waardevol.

Gelukkig realiseert Menzis zich dit ook, gelet op dit citaat van Eric Veldboer (accountmanager zorginkoop eerste lijn) over de ruimte om langs deze zelfde lijn meer projecten te starten: “Als de kosten gelijk blijven maar de kwaliteit en klantvriendelijkheid verbetert, dan kan dat ook voldoende reden zijn om een project te starten.”

Iedereen die weleens met zijn kind naar het ziekenhuis moest, weet hoe stressvol die omgeving voor zijn kind is

Dat er ruimte bestaat voor meer van zulke projecten, is duidelijk. Kinderartsen zijn niet de enige beschouwende specialisten die van waarde kunnen zijn in de eerste lijn. En kinderen vormen niet de enige patiëntgroep bij wie op deze manier ziekenhuisopnamen kunnen worden voorkomen. Misschien is het daarbij wel handig als de betrokken artsen niet werken in het dichtstbijzijnde ziekenhuis, las ik in een van de reacties op Twitter. Begrijpelijk, het voorkomt de perverse prikkel om het kind toch te willen verwijzen naar het ziekenhuis voor verdere diagnostiek. Al is met meerjarencontracten met ziekenhuizen – met afspraken over shared savings – hetzelfde doel te bereiken.

De vraag is nu natuurlijk of het bij projecten blijft, of dat dit de ruimte krijgt om op een veel grotere schaal de route naar de toekomst te worden. Gelet op het feit dat de uitgangspunten van De juiste zorg op de juiste plek zijn opgenomen in de hoofdlijnenakkoorden, mogen we het laatste aannemen.

4 Reacties Reageer zelf

 1. Stefan van Dorth
  Geplaatst op 26 april 2019 om 19:12 | Permalink

  Hoewel het experiment interessant, (wijzelf kijken ook naar mogelijkheden dit te doen) zie ik niet hoe consulten bij de huisarts opnames voorkomt. Er wordt maar zelden iemand via de poli opgenomen, vrijwel alle kinderen worden na een acute verwijzing opgenomen. Dat voorkom je niet door 1x per paar weken consulten bij de huisarts te doen.

 2. Frank van Wijck Frank van Wijck
  Geplaatst op 26 april 2019 om 21:22 | Permalink

  Dat lijkt me een vraag voor Menzis. Ik leg het voor.

 3. Joeri Veen (Menzis)
  Geplaatst op 27 april 2019 om 14:52 | Permalink

  Het gaat ook niet over het voorkomen van opnames, maar om het voorkomen van ‘onnodige’ doorverwijzingen naar de specialist in het ziekenhuis. Het gaat er om dat veel doorverwijzingen achteraf niet nodig blijken te zijn, en vooral een geruststellend karakter hebben. Wanneer de specialist dit al bij de huisarts vast kan stellen, voorkomt dat een doorverwijzing naar de duurdere ziekenhuiszorg én zijn de ouders van de jonge patiënten gerust gesteld.
  Dat laat onverlet dat er natuurlijk nog steeds terechte doorverwijzingen kunnen zijn, en inderdaad acute opnames. Die blijven noodzakelijk en daar doet deze werkwijze ook niet aan af.

 4. Frank van Wijck Frank van Wijck
  Geplaatst op 27 april 2019 om 14:57 | Permalink

  Helder Joeri, bedankt.