Glazen bol

Hoewel ik mezelf geen voorspellende gaven toedicht, durf ik wel te zeggen welk vervolg het bericht zal krijgen over de drie ziekenhuizen die van de Inspectie voor de Gezondheidszorg werk moeten maken van hun infectiepreventie. De Inspectie bezocht dit voorjaar vier ziekenhuizen in het kader van het project Toezicht op infectiepreventie en constateerde bij drie van de vier tekortkomingen.

Mijn stelling: als de Inspectie er geen vier maar veertig had bezocht, had ze die tekortkomingen bij (minstens) dertig ziekenhuizen aangetroffen. Het is een typisch geval van de geschiedenis die zich herhaalt.

Het project Toezicht op infectiepreventie is niet nieuw, het startte in 2013 en er waren al twee eerdere toetsingsrondes. De titel van het in 2016 verschenen rapport in het kader van een eerdere fase van hetzelfde project zegt genoeg: Infectiepreventie in ziekenhuizen kan echt nog beter. En het project was ook niet de eerste keer dat de Inspectie zich over het onderwerp infectiepreventie boog.

Als de uitbraak is opgelost en de rust is teruggekeerd, begint het verhaal weer gewoon van voren af aan

Mijn voorspelling dan: door over de gebrekkige infectiepreventie te publiceren staan alle ziekenhuizen weer even op scherp en gaat het overal een poosje beter. Maar na verloop van tijd zakt de aandacht voor het onderwerp weer weg, en leidt een volgend thematisch toezicht van de Inspectie wederom tot de bevinding dat de aandacht voor infectiepreventie in veel ziekenhuizen te wensen overlaat. Ik begrijp dan ook heel goed waarom deskundigen infectiepreventie weleens stiekem zeggen dat ze eigenlijk heel blij zijn met een forse uitbraak in hun ziekenhuis. Dan staat het onderwerp infectiepreventie weer volop in de aandacht en begrijpt iedereen weer waar die strenge, vervelende hygiënemaatregelen ook al weer voor nodig waren. En als de uitbraak is opgelost en de rust is teruggekeerd, begint het verhaal weer gewoon van voren af aan.

Delen