Goed gezelschap
Traditioneel zijn au-pairs er om kinderen gezelschap te houden. Maar nu het kabinetsbeleid erop gericht is ouderen ook bij toenemende kwetsbaarheid thuis te laten blijven wonen, is een markt ontstaan om au-pairs ook een rol te geven voor ouderen. De commerciële markt voor deze zorg au-pairs is inmiddels al op gang gekomen: ouderen kunnen zo’n au-pair betalen van hun eigen geld of uit hun persoonsgebonden budget. Meltem Kaya van D66 in Amsterdam wil nu dat zorg au-pairs ook beschikbaar komen voor ouderen met een krap budget.
De reacties op het voorstel op Twitter lopen wild uiteen. Ik lees: ‘Goed voorstel’ en ‘Mooie gedachte’. Maar ook: ‘Vreselijk dat het zo moet’ en zelfs: ‘Lever er ook een bankkluis bij, wordt een grote dieverij’. Erg cynisch, en nauwelijks een goed uitgangspunt voor serieuze discussie over het onderwerp.
Het idee wordt eind dit jaar in de Amsterdamse gemeenteraad besproken. Kaya heeft dus nog tijd om haar plan verder uit te werken. Een voor de hand liggende manier om dit te doen is aansluiting zoeken bij de erkende au-pair bureaus die al bestaan voor het in goede banen leiden van au-pairs die naar Nederland komen om voor kinderen te zorgen. Zulke au-pairs zijn er genoeg, merkt Kaya terecht op. En het is zeker interessant om te onderzoeken of deze au-pairs ook interesse hebben om zich te binden aan ouderen. Ook zal een trainingsprogramma voor deze mensen moeten worden opgezet, en de financiering moet worden geregeld. Nog veel werk aan de winkel dus voor het einde van het jaar. Maar de moeite waard om verder over door te denken.
1 reactie
Tja. Prima idee, maar zit het probleem? Taal? Uren? Salaris? Geen werknemer? Geen contract? Geen verplichtingen? En toch werken voor de kost?
Hoe is het Frans van menig Nederlandse oudere? Het Fins? Mandarijns? Stroef? Hoe los je dan de eenzaamheid van Nederlandstalige ouderen op?
Komt er dan geen probleem bij?
En je moet met ouderen ook oppassen met Duitstalige au pairs.
De definitie.
Wat is een Au Pair?
Een Au Pair is een buitenlandse jongere in de leeftijd van 18-31 jaar die voor een periode van enkele maanden (zomer Au Pair) tot maximaal een jaar bij u in huis woont in het kader van een culturele uitwisseling. In ruil voor kost, inwoning en zakgeld ondersteunt de Au Pair u bij de zorg voor uw kinderen. Daarnaast leert zij de Nederlandse taal en de Nederlandse cultuur kennen. De meeste jongeren kiezen voor een tijd als Au Pair als een buitenlandse onderbreking van hun studie of omdat ze graag wat meer van de wereld willen zien voordat ze aan een baan beginnen. Veelal hebben zij thuis al ervaring opgedaan met oppassen op kinderen en vinden zij de omgang met kinderen dus ook erg leuk.
Corrine uit Zuid-Afrika: “I’ve always wanted to travel and I love working with kids. Being an Au Pair in The Netherlands was a great opportunity to do both and my time as an Au Pair was an amazing experience. Everything was so well organised and it will definitely be one of the best years in my life”.
Au Pair komt uit het Frans en betekent “en par”, oftewel “op gelijke voet”. Een Au Pair wordt als een volwaardig lid van de familie gezien. In de dertig uur dat de Au Pair mag ondersteunen, is de belangrijkste taak de verzorging van uw kinderen. Daarnaast mag u een Au Pair ook vragen om een aantal licht huishoudelijke taken te verrichten, zoals koken, opruimen en de afwasmachine in- en uitruimen. Een Au Pair is geen werknemer en tekent daarom ook geen contract maar een overeenkomst met u als gastgezin.
–En om nu professionele thuiszorg te gaan vervangen door gratis au pairs tekent toch wel de Nederlandse politiek. Hoe zit het met de continuïteit van de au pair?
En hoe zit het met het gezonde verstand van D66 Amsterdam?
Waarom is D66 Amsterdam akkoord gegaan met de bouw van de Zeesluis te IJmuiden? Het NRC tekenende het probleem wat daar speelt netjes en klip en klaar uit. Kosten 1 miljard! Letterlijk in het water gegooid. Waar was de au pair om dat probleem op te lossen?
Er is geld genoeg om de eenzaamheid van ouderen in Nederland op een professionele manier op te lossen. Bingo!
anh jansen
24 augustus 2015 / 18:41