Goed plan

Zes orthopeden van het HagaZiekenhuis in Den Haag nemen samen ontslag omdat ze het niet eens zijn met de opzet van een grootschalig nieuw orthopedisch centrum in Zoetermeer. Dat zou tot “te veel versnippering” leiden, want naast dat grote behandelcentrum blijven poli’s bestaan in Den Haag, Zoetermeer en Delft.

Over de oprechtheid van de intenties van de orthopeden om hun vergaande beslissing te nemen, kan ik geen oordeel vellen. Over de reden voor het ziekenhuis om toch bij zijn standpunt te blijven evenmin. Wel vallen mij een paar dingen op in de berichtgeving.

In de eerste plaats deze opmerking van een van de orthopeden: “Ik houd dan spreekuur in Den Haag en opereer in Zoetermeer, 22 kilometer verderop. Ik loop dan niet even snel langs mijn geopereerde patiënt om te kijken hoe het gaat. We zullen meer gaan appen en bellen, dat vind ik link.” Is dat echt link? Als het goed is is patiëntenzorg teamwerk, en zijn er dus collega’s – met dezelfde opleiding en ervaring – die de patiëntbeoordeling voor hun rekening kunnen nemen.

‘Je moet maar durven, of een heel goed plan achter de hand hebben’

Ten tweede is er de opmerking van die anonieme medewerker over de specifieke ervaring die de orthopeden hebben met de zogenoemde voorste benadering voor het plaatsen van een heupprothese. “Die kennis gaat nu voor een groot deel verloren”, zegt de medewerker. Voor het ziekenhuis wellicht ja, maar niet voor Nederland en dus ook niet voor de patiënt. Heinse Bouma is hierin in het Haga opgeleid en verricht de techniek nu in de Bergman Clinics. Het gebeurt op meer plaatsen. En de zes orthopeden geven aan zelf ook een orthopedische kliniek te willen oprichten. “Je moet maar durven, of een heel goed plan achter de hand hebben”, las ik op Twitter als reactie op de berichtgeving over hun ontslag. Helemaal waar.

Delen