Goed voorsorteren

Frank van Wijck
Frank van Wijck is medisch journalist en houdt als freelancer op maandag, woensdag en vrijdag een weblog bij op de website van Arts en Auto. Lees alle artikelen van Frank van Wijck

In het kader van de Galenusprijzen 2014 interviewde ik Wouter Bos, bestuursvoorzitter van VUmc, die dit jaar de Galenus Geneesmiddelenprijs mag uitreiken. Dit geschiedt op 7 oktober, maar het interview is al gepubliceerd. Bos vertelt hierin dat VUmc voor research de focus heeft gelegd op vijf zwaartepunten: kanker en afweer, hersenen, hart en vaten, extra- en transmuraal en bewegen. Een interessante manier om de organisatie en ook de onderzoekers scherpte te bieden, stelt hij, maar wel een focus die voor onderzoekers gevolgen heeft. “Traditioneel is het zo dat als een onderzoeker iets goeds bedenkt, het geld vanzelf volgt”, zegt hij. “In ons geval moet zo’n opzet echt bij onze focus passen.”

Met andere woorden: onderzoekers worden weleens teleurgesteld. Ze moeten dan verkassen naar een andere academische setting, als ze bij hun studieonderwerp willen blijven. Of ze moeten dit voorblijven door al bij voorbaat een universiteit te kiezen met een onderzoeksfocus die bij hun eigen onderzoeksinteresse aansluit. Maar dit laatste impliceert wel dat ze hierop al vroeg in hun studiecarrière zicht moeten hebben.

Bos is eerlijk over de vraag of de voorgenomen fusie met het AMC kan helpen zulke mensen binnen boord te houden. Theoretisch kan dit wel, stelt hij, maar “het risico van verdergaande samenwerking is dat de focus die we nu als UMC hebben verwatert.” Dit is te voorkomen door ook binnen de veel grotere setting van de twee samengevoegde UMC’s toch weer kleinschaligheid te organiseren, stelt Bos. Niet onmogelijk, vindt hij, “maar die balans behouden zal wel de grootste uitdaging na de fusie zijn.”

De toekomstige onderzoekers zijn gewaarschuwd.

3 Reacties Reageer zelf

 1. anh jansen
  Geplaatst op 11 september 2014 om 13:16 | Permalink

  W Bos is blijkbaar degene die na het voorsorteren op de verkeerde weghelft terecht is gekomen en gewoon gas blijft geven alsof er niets aan de hand is.

  https://www.acm.nl/nl/publicaties/publicatie/13015/Intrekking-melding-voorgenomen-concentratie-VUmc-en-AMC-eindmededeling/

  Intrekking melding voorgenomen concentratie VUmc en AMC (eindmededeling)

  03-06-2014

  VU medisch centrum en het Academisch Medisch Centrum hebben hun melding om te fuseren ingetrokken. Dat hebben de bedrijven op 28 mei 2014 aan de Autoriteit Consument & Markt (ACM) laten weten.

  Download publicatie (PDF – 51 KB)

  Meer in deze zaak

  31-12-2013 VUmc en AMC willen fuseren (concentratiemelding)

  –Wellicht kan iemand met kennis van zaken W Bos even bellen dat hij dan ook moet stoppen met het doorgaan met die fusie tussen VuMC en AMC? Hij is aardig bezig de relevante markt te verdelen en daarmee de marktwerking en concurrentie tussen de ziekenhuizen te belemmeren en de belangen van de burgers te benadelen. Zo is de visie. Zo is het beleid.

  Of is dit weer een gevalletje ‘we doen alsof”?

  Benadeling van NL burgers gaat maar door.

  http://www.nfu.nl/thema/transparantie-oncologische-zorg/

  Waarom is gekeken naar NL gemiddelde en niet naar de benchmark?

 2. Frank van Wijck Frank van Wijck
  Geplaatst op 11 september 2014 om 14:09 | Permalink

  Als het geen fusie wordt, zullen de partijen toch blijven praten over verdergaande samenwerking op onderdelen. Op onderzoek bijvoorbeeld. En daarmee blijft het verhaal gewoon overeind.

 3. ANH Jansen
  Geplaatst op 11 september 2014 om 14:46 | Permalink

  Wat is de academische component van een Academisch Ziekenhuis? Wat is de toegevoegde waarde van een Academisch Ziekenhuis? Uit de laatste Oncolytische gegevens komen die niet naar voren. Er wordt gesteld dat zij niet beter presteren dan het gemiddeld ziekenhuis omdat de Academische Centra de meest complexe patiënten krijgen. Enorm veel comorbiditeit. Zegt men.

  Als je onderzoek gaat uitsplitsen naar ziekenhuis krijg je toch een scheiding van ziekenhuizen in specialisaties en daarmee een ondermijning van de markt en beperking van vrije keuze voor de verzekerden. En en vermindering van de kwaliteit!

  Juist Academische Ziekenhuizen dienen een breed pakket aan zorg aan te leveren omdat zij naar eigen zeggen juist de meest complexe patiënten binnenkrijgen! Na specialisatie op onderzoek vervalt deze mogelijkheid. Comorbiditeit? Daar gaan de Amsterdamse Academische Ziekenhuizen niet meer aan doen blijkbaar.

  Hamvraag is dan ook of 2 peperdure ondermaats presterende Academisch Ziekenhuizen in een stad van 800.000 zielen 1 teveel is?Laat een onafhankelijk economische onderzoeksbureau, SEO bijvoorbeeld, het maar eens doorrekenen.

  Opdrachtgever? De Algemene Ziekenhuizen?

  En laat de cijfers maar zien tov de wereldwijde Benchmark. Dan kunnen de NL belastingbetalers eens zien hoe goed hun geld wordt besteed.

  Verhaal van voorsorteren gaat dan toch de kant uit van het opleiden van spookrijders en blindgangers.

  In het land der blinden is eenoog koning.