Goede oude tijd

Het was eigenlijk een beetje een ironietweet van me. Ik zat ’s middags voor een interview bij een zorgaanbieder in Haarlem en daar hing een oude plaat aan de muur over het voordeel van lid zijn van het groene kruis. Als je daarvan lid bent, ‘dan wordt u van uw geboorte tot uw levensavond verzorgd door onze gediplomeerde wijkverpleegsters’, was de boodschap. En zoals je dat dan tegenwoordig doet, pakte ik mijn telefoon, fotografeerde de plaat en zette die op Twitter. Blijkbaar vonden veel mensen die plaat erg leuk, want de teller aan retweets steeg snel.

Groene-KruisAls begeleidende tekst in de Tweet had ik geschreven: ‘Kijk, hier ging het ooit om’. Daarmee bedoelde ik dat ik het als een typisch voorbeeld zag van de goede oude tijd. Ik denk alleen dat die boodschap te impliciet was om duidelijk te maken wat ik echt wilde overbrengen, namelijk dat ik blij was dat die tijd onomkeerbaar achter ons ligt. Natuurlijk, die wijkverpleegster is – nu als wijkverpleegkundige – weer volop in beeld en dat is maar goed ook. Maar de gedachte dat van de wieg tot het graf voor je gezorgd wordt? Persoonlijk moet ik er niet aan denken.

Hoe mooi ik deze oude plaat ook vind (ik zou hem maar wát graag zelf aan de muur hebben), voor mij onderstreept hij toch vooral heel duidelijk de uitgangspunten voor de transities in de langdurige zorg. We moeten niet de zorg centraal stellen, zoals in die goede oude tijd gebeurde, maar het leven. De zorgprofessional moet dat leven ondersteunen waar nodig, maar moet verder juist zoveel mogelijk op afstand blijven. Gelukkig ging mijn interview daar ook over.

Delen