Gouden handel

Een tweet van internist-hematoloog Harry Koene geeft kernachtig weer hoe futiel het is Essential Pharmaceuticals tot de orde te roepen: ‘De KNMP hoopt dat Essential Pharmaceuticals haar verantwoordelijkheid neemt. Hahahahahaha!!!’. Inderdaad, het bedrijf zal zich weinig aantrekken van de oproep van Leon Tinke, hoe goed bedoeld en volkomen terecht die ook is.

Hoogleraar farmaceutische biotechnologie Huub Schellekens noemt de werkwijze van het bedrijf – de registratie van uit patent gelopen geneesmiddelen overnemen en ze vervolgens tegen een veel hogere prijs aanbieden – ‘moreel totaal verwerpelijk’. En ook woordvoerder Merit Boersma van de Vereniging Innovatieve Geneesmiddelen toont zich not amused over de gang van zaken. Maar ook die vereniging staat machteloos, want Essential Pharmaceuticals is geen lid van die vereniging en kan dus niet door haar op het matje worden geroepen.

Een slimme sjacheraar vindt altijd wel een manier om wat geld te verdienen

Het bedrijf hanteert gewoon een beproefd en stokoud businessmodel: schaarste creëren voor een product waar vraag naar is zodat het binnen een zekere marge zelf kan bepalen hoeveel geld dit product mag kosten. Wat de gek ervoor geeft, zeg je dan. Alleen is die gek hier geen verzamelaar die dat limited edition horloge van Zenith of Bremont absoluut in zijn collectie wil hebben, maar een patiënt die dat middel nodig heeft. Dat maakt die reacties van Tinke, Schellekens en Boersma zo begrijpelijk.

Ondanks de verontwaardiging die uit die reacties spreekt, zal er echter niets veranderen. Apotheker Jaap Uithof maakt duidelijk waarom: er is geen andere probleemeigenaar dan de patiënt. En die patiënt is niet in staat een vuist te maken. Het zal dus gewoon zo doorgaan. ‘Het vervelende is dat ik zo nog wel wat andere opties kan bedenken’, zegt Uithof, ‘en dit soort bedrijven ongetwijfeld ook.’ Precies. Een slimme sjacheraar vindt altijd wel een manier om wat geld te verdienen.

 

Delen