Graag beter onderzoek

Meer dan 20 procent van de Nederlanders heeft weleens medische hulp uitgesteld omdat ze er op dat moment geen geld voor hadden. Tenminste, die conclusie wordt getrokken in dit persbericht, dat voorts stelt dat 15 procent minstens één keer zijn medicijnen niet heeft opgehaald vanwege geldgebrek.

Navraag leert dat het persbericht is opgesteld door een tekstbureau dat in opdracht werkt van de website www.acties.nl, die consumenten helpt om te besparen op online acties. En die opdrachtgever heeft op zijn beurt weer het onderzoek uitbesteed aan “een gerenommeerd onafhankelijk onderzoeksbureau” waarvan de naam helaas niet genoemd mag noemen. Of de 1.107 Nederlanders onder wie het onderzoek is gehouden representatief zijn voor de Nederlandse bevolking weten we dus niet. Of ook sprake is van 1.107 respondenten wordt evenmin duidelijk.

Een beetje doorvragen had geen kwaad gekund

Een gemiste kans. Eens temeer omdat de vragen die aan de onderzoekdeelnemers zijn gesteld deels in de kern interessant genoeg zijn. De vraag of mensen weleens op zoek gaan naar een meer voordelige aanbieder voor een medische behandeling bijvoorbeeld snijdt hout, gelet op de grote prijsverschillen die nog steeds tussen ziekenhuizen bestaan voor dezelfde behandelingen. Op andere punten had een beetje doorvragen geen kwaad gekund. Natuurlijk is het een interessant gegeven dat mensen weleens medische hulp hebben uitgesteld omdat ze er op dat moment geen geld voor hadden. Maar interessant is dan ook het antwoord op de achterliggende vraag welke gevolgen dit heeft gehad voor de gezondheid van die mensen. Als het heeft geleid tot afnemende gezondheid en/of hogere zorgkosten is het kwalijk. Zo niet, dan is het afzien van zorgconsumptie verantwoord gebleken.

Volgens het Sociaal en Cultureel Planbureau vinden mensen gezondheidszorg prioriteit voor het nieuwe kabinet. Daar past dan ook beter onderzoek bij naar hoe zij met die zorg omgaan.

Delen