Graag wat meer Ella’s

Je zult maar bij zorgaanbieder Reinaerde werken. Volgens mij ga je dan professioneel een aantal bijzonder interessante jaren tegemoet. Na een welverdiende vakantie treedt hier per 1 augustus namelijk Ella van Lingen aan als bestuurder. En ik durf nu al de stelling aan dat dit Reinaerde goed zal doen.

Ik interviewde Ella tweeënhalf jaar geleden voor Zorgmarkt. Zij zat toen als bestuurder van VitrasCMD middenin de nasleep van het Meavita-debacle en hield een pleidooi voor terugkeer naar de kleinschaligheid. De zichtbaarheid van de organisatie voor gemeenten en cliënten is cruciaal, zei ze toen. Deze week interviewde ik haar opnieuw, nu voor In voor zorg!, met als directe aanleiding haar vertrek bij VitrasCMD na een bestuursperiode van acht jaar. Haar visie op kleinschaligheid is onverkort overeind gebleven, gelukkig maar.

Wat het interview echter bijzonder maakte voor mij, was haar pleidooi voor verbinding. Een buzzword in de zorg, ik weet het, net als cocreatie. Maar zij gaat voorbij de kretologie en zoekt naar de daadwerkelijke invulling: verbinding met de gemeente, het buurtwerk, de kerk, en alle andere instanties die de buurt en de mensen écht kennen en die het dus snel weten als er iets niet in de haak is met iemand. “We zijn het een beetje verleerd als samenleving om op deze manier verbinding met elkaar te zoeken”, zei ze. Ik ben dat met haar eens. En ik beschouw het niet als nostalgie om daarnaar terug te verlangen, maar als bittere noodzaak om in deze tijd van vergaande individualisering de sociale cohesie in stand te houden, en de zorg en hulpverlening efficiënt.

Delen