Gratis vervoer

Liften is spannend, avontuurlijk én goedkoop. Vooral geschikt voor een budgetvakantie, maar ook om in Nederland van A naar B te komen. En het werkt, zo vertellen drie studenten. “Meestal heb ik binnen 20 minuten een lift.” 

Tekst: Richard Hassink

 

In de jaren zeventig en tachtig was liften populair. Vooral studenten stonden in die tijd vaak langs de kant van de weg met een stuk karton in de hand of met de duim omhoog. Door de invoering van de ov-studentenkaart in 1991 – die studenten in staat stelde ‘gratis’ met het openbaar vervoer te reizen – raakte liften uit de tijd. Maar de kans is groot dat liften de komende jaren een revival maakt, omdat dit kabinet plannen heeft om de kaart af te schaffen. Liften wordt dan misschien dé manier van (goedkoop) reizen voor studenten.

Jan Rademaker (22), derdejaars geneeskunde in Amsterdam, is daar helemaal klaar voor. Drie jaar geleden ontdekte hij in Australië hoe leuk en handig liften is. “Ik zat daar op een gegeven moment in een klein dorp zonder supermarkt. Om boodschappen te doen moest ik naar een dorp verderop en dat deed ik dan liftend.” Jan kreeg de smaak te pakken en deed vanaf dat moment bijna alles liftend. “Behalve dat het heel avontuurlijk is, leer je ook meteen een land en zijn inwoners goed kennen. En je maakt nog eens wat mee”, zegt hij lachend. “Ik weet nog dat ik een lift kreeg van een vent in een dure auto. Tijdens de rit bood hij me een rol in een pornofilm aan die een vriend van hem in Melbourne aan het maken was. Daarmee zou ik 600 Australische dollar kunnen verdienen. Ik heb vriendelijk bedankt.”

Lees verder (pdf).

Delen