Grenzen opzoeken
Is ambulantisering van jongeren met een licht verstandelijke beperking ZZP 3 en 4 mogelijk? Volgens zorgaanbieder Lijn 5 wel. En het heeft hier zo’n goed verhaal bij dat het zorgkantoor van Zorg en Zekerheid bereid is mee te werken aan de realisatie hiervan. Sterker nog: het kiest bewust voor creatief omgaan met de regels om het mogelijk te maken, zoals blijkt uit een interview dat ik voor In voor zorg! had met beide partijen.
Lijn 5 omschrijft het in gang gezette traject als ‘residentieel thuis’. Het is intensieve ambulante opvang, begeleiding en behandeling, waarbij wel altijd voor opvang een bed beschikbaar moet zijn. Voor de beschikbaarheid van dat bed bestaat binnen de VPK-financiering (volledig pakket thuis) echter formeel geen financieringstitel. En als het bed vanwege een crisissituatie tijdelijk nodig is, moet formeel zowel de indicatie als de financiering worden omgezet. Zorg en Zekerheid heeft het lef gehad om hier bij wijze van proefproject heel soepel mee om te gaan en heeft hiermee dus de grenzen van het toelaatbare opgezocht.
Hoe zal VWS hierop reageren? Positief, verwacht ik. De groep jongeren met een licht verstandelijke beperking groeit, dat ontgaat ook VWS niet. En VWS ontwikkelt beleid dat gericht is op ambulantisering en op het scheiden van wonen en zorg. De ontwikkeling die Lijn 5 en Zorg en Zekerheid zijn gestart, levert kennis op die in de verdere beleidvorming op deze gebieden goed van pas kan komen. De twee laten zien dat een relatief kleinschalige zorgaanbieder en een zorgkantoor die allebei vooruitstrevend durven denken en handelen zorgvernieuwing tot stand kunnen brengen. Petje af daarvoor.
5 reacties
En waarover praten wij?
En is het voorstel van Lijn 5 ook besproken met de patiënten zelf of met hun vertegenwoordigers?
Dat Lijn 5 het wel ziet zitten is niet zo moeilijk te verklaren; hun verdienmodel staat op het spel.
En dat ook Z en Z het ziet zitten is ook helder; plan van Lijn 5 zal ongetwijfeld voordeliger zijn dan de huidige intramurale oplossing.
En het gaat in de Nederlandse zorg om de laagste prijs. Over kwaliteit wordt niet gesproken.
Wel eens deze categorie mensen ontmoet en gesproken?
ZZP 4 VG Wonen met begeleiding en intensieve verzorging
Cliëntprofiel
De cliënten functioneren sociaal zeer beperkt zelfstandig, vanwege een
verstandelijke handicap (functiestoornis). Deelname aan het maatschappelijk
leven is slechts met begeleiding mogelijk. Een belangrijk doel
van de begeleiding is het bieden van een veilige en vertrouwde leef- en
werkwoonomgeving.
Ten aanzien van sociale redzaamheid hebben de cliënten veelal hulp of
overname nodig. Cliënten zijn niet in staat complexere taken zelf uit te
voeren. Hetzelfde geldt voor het huishoudelijk leven, het regelen van de
dagelijkse routine en het nemen van beslissingen en oplossen van
problemen. De ondersteuning is zowel gericht op stimulering en
ontwikkeling als op instandhouding van de zelfredzaamheid bij het
uitvoeren van taken en van de regievoering over het eigen leven.
Ten aanzien van de psychosociale/cognitieve functies hebben cliënten
vaak hulp, toezicht of sturing nodig. De oriëntatie met betrekking tot
ruimte en personen is beperkt tot de voor de cliënt bekende omgeving en
personen. Het tijdsbesef is zeer beperkt.
Ten aanzien van ADL is in het algemeen hulp nodig, soms kan overname
nodig zijn. Dit betreft met name de kleine verzorgingstaken, de zorg voor
tanden, haren, nagels, huid en bij het wassen en kleden. Met betrekking
tot het eten en drinken volstaat meestal toezicht en stimulatie.
Op het gebied van mobiliteit kan enige hulp nodig zijn, vooral bij het
verplaatsen buitenshuis. Ten aanzien van oriëntatie in ruimte en de fijne
motoriek is toezicht en stimulatie nodig.
Bij deze cliënten is doorgaans geen sprake van verpleging.
Bij deze cliënten is niet of in geringe mate sprake van
gedragsproblematiek en psychiatrische problematiek.
De aard van het begeleidingsdoel is gericht op stabilisatie, het voorkomen
van achteruitgang of waar mogelijk op ontwikkeling. Dit uit zich bijvoorbeeld
in begeleiding op het gebied van welbevinden en/of participatie aan
het maatschappelijk leven.
De zorgverlening is voortdurend in de nabijheid te leveren.
De dominante grondslag voor dit cliëntprofiel is een verstandelijke
handicap (functiestoornis).
—Lijn 5 wordt toch geen Take 5?
ANH Jansen
2 november 2012 / 14:24‘Over kwaliteit wordt niet gesproken’, stelt u. Kwaliteit is juist het uitgangspunt. Extramuralisering – mits goed vormgegeven – is in het belang van het kind en het gezin. Kinderen horen thuis als de begeleiding kan waarborgen dat de situatie daar veilig is, niet in een intramuraal bed.
Frank van Wijck
2 november 2012 / 15:36Laten we wel zijn; de hele overheveling van ZZP 1 t/m 4 is een bezuinigingsmaatregel en heeft niets te maken met kwaliteit.
Zie de taakstelling en de budgettering voor deze ZZP’en.
Zie ook de taakstelling voor het ZiN en stel vast dat kwaliteit van de zorg ondergeschikt was, is en blijft aan de prijs. Waar de beroepsverenigingen met harde bewijzen moeten komen over de kwaliteit, doelmatigheid e.d. van de richtlijnen en standaarden, alles moet evidence based zijn, mogen de verzekeraars daar al van afwijken naar eigen ideeën en gaat de ZiN er als laatste overheen om te zien of het goedkoper kan.
In kader van innovatie van immers van richtlijnen en standaarden worden afgeweken, mits de kwaliteit nog wel acceptabel is en de prijs in ieder geval lager is.
Uitgangspunt van de zorg in Nederland was, is en blijft de prijs!
Bevestiging door ME Porter. Zie Skipr voor de toelichting door de Zweedse Expert. Over de geleverde kwaliteit van de zorg in Nederland is helemaal niets bekend en in registratie van kwaliteit scoort Nederland het slechtste van alle landen.
We gaan toch niet twijfelen aan ME Porter of aan Zweedse experts?
Dat wordt anders minimaal dan toch een ZZP5.
ANH Jansen
2 november 2012 / 17:49VWS omschrijft ambulantisering zelf als een bezuiniging én een kwaliteitsverbetering, en heeft daar goede argumenten bij. Lees mijn interview met projectleider Roland Beukers:
http://invoorzorg.nl/ivzweb/Overzichten-In-Voor-Zorg!/map-interviews/Extramuralisering-lichte-ZZPs-VWS-geeft-uitleg.html
Frank van Wijck
3 november 2012 / 13:15Natuurlijk zal de verkopende partij van de pallet knollen ze blijven aanprijzen als citroenen, maar het blijven knollen.
Wij van WC Eend adviseren WC Eend. Het is VWS en het hele Openbaar Bestuur wel bekend. Niet voor niets hebben alle Ministeries een zeer uitgebreide propaganda afdeling, genoemd voorlichtingsbureau.
Dan zeg je inderdaad dat de bezuiniging een kwaliteitsverbetering is en boek je op voorhand de bezuiniging in opdat de kwaliteit toch niet te meten is in dit land; het blijft onder de pet zoals ME Porter en de Zweedse Expert op Skipr hebben aangetoond.
Kritische journalistiek is schaars.
ME Porter zegt dan ook; volg het Toyota model in de zorg; investeer in kwaliteit en de prijs volgt automatisch. Ook Toyota heeft in het verleden haar hand overspeeld en daarvoor een hoge prijs betaald tot zij weer terugging naar de basis; eerst kwaliteit!
En meetbare kwaliteit.
En laat de individuele klant deze kwaliteit ook zien! Harde uitkomsten! Zie de klantenpanels en ANWB’s van deze wereld. Toyota heeft haar lijn 40 jaar volgehouden en is van zeer kleine autofabrikant gegroeid tot de grootste automobiel fabrikant ter wereld; puur op kwaliteit en zij heeft daarbij zichzelf daarbij niet vergeten; Toyota is in feite een bank geworden. Flink deel van de besparing door kwaliteit is in de winst gaan zitten. Een geweldige economische prikkel.
Kom daar in de zorg eens om? Daar wordt deze economische prikkel de nek omgedraaid door VWS zelf; op voorhand inpikken.
Wat Toyota kan, kan in de zorg in principe ook; probleem bljft dat een mens een constant muterend wezen is en een auto toch wat anders in elkaar steekt, met minder onderdelen en minder variabelen.
Hoe zit dat met de propaganda afdeling van VWS?
40% van de bedden in Nederland is onbezet. Wat kost dat? Argument van VWS: dat is bedoeld als reserve in geval van crisis in oorlogsituaties.
De knollenboer laat zich herkennen in de argumenten.
ANH Jansen
3 november 2012 / 16:41