Groeimarkt?

Bouwbedrijven kijken met grote interesse naar de zorg, blijkt uit een inventarisatie van Brabants Dagblad en Bouwend Nederland Zuid. Blijkbaar zien bouwers in de gezondheidszorg een potentiële klantenkring die hen uit de malaise van de economische crisis kan halen. Helemaal onbegrijpelijk is die gedachte niet. Kantoorruimte heeft Nederland immers al meer dan genoeg en de huizenmarkt zit in het slop. Uitwijken naar de zorg ligt dan voor de hand.

Het is alleen de vraag in hoeverre de bouwsector echt beter wordt van de belangstelling die de zorg op dit moment voor vastgoedontwikkeling heeft. Het zijn de zorgaanbieders en de gemeenten die de bouwinitiatieven plannen, vaak samen met een woningcorporatie.

Een mooi voorbeeld hiervan is de herontwikkeling van de zorglocatie Jozefzorg in Tilburg. De gemeente, zorgaanbieder Stichting De Wever en woningcorporatie TBV Wonen werken samen om deze verouderde locatie een totaal nieuw gezicht te geven en in een parkachtige omgeving te integreren met nieuwe woningen voor zowel senioren als gezinnen. In de initiële fase gaat heel veel aandacht uit naar de keuze van de architect, hiervoor wordt zelfs een prijsvraag uitgeschreven. Begrijpelijk, want de aanblik van het nieuwe complex is doorslaggevend voor de vraag of mensen zich er thuis voelen en er dus willen kopen of huren

En de aannemer? Die wordt gewoon geselecteerd op basis van aanbesteding. En daarin speelt doorgaans de prijs een doorslaggevende rol. Niet gek ook, want stenen stapelen kan iedereen. Een aannemer die zijn pijlen op de zorg richt, zal daar dus niet snel rijk van worden.

Delen