Grootheidswaanzin

Milco Linssen, voorzitter van de Vereniging Vrijgevestigd Medisch Specialisten, neemt in de discussie over de voors en tegens van private investering in de zorg een weinig constructief standpunt in. Hij heeft natuurlijk gelijk als hij (op mednet.nl) stelt dat ook vrijgevestigd medisch specialisten of maatschappen zich als investeerders kunnen opwerpen. Maar verpleegkundigen kunnen dat met evenveel recht. En Linssen plaatst zijn opmerking té nadrukkelijk in de aanname dat private investering medisch specialisten de kans biedt om de macht over de ziekenhuiszorg te grijpen.

 

Ernstiger is dat hij ziekenhuizen verwijt veel geld uit te geven aan ‘flauwekul’ en aan personeel in het ziekenhuis dat geen zorg verleent. Hiermee schetst Linssen onbedoeld een beeld van zichzelf als een ondernemer van het type dat primair geïnteresseerd is in snijden in kosten zonder zich te verdiepen in de bedrijfsprocessen. Kan een medisch specialist zijn werk doen zonder de medewerkers van de centrale sterilisatieafdeling? Kan hij zonder ziekenhuisbestuur dat de beleidslijnen uitzet en bewaakt, dat voor verbinding met de andere zorgaanbieders in het adherentiegebied zorgt en dat inkooponderhandelingen voert met de zorgverzekeraars? Zonder het administratieve en ondersteunende personeel dat hem veel werk uit handen neemt, de catering, de schoonmaak, de technische en instrumentele dienst?

 

Zijn opmerking dat investeerders vooral de medisch specialist nodig hebben, neigt naar grootheidswaanzin. De medisch specialist is geen koning die de dienst uitmaakt. Hij is lid van een goed geolied team dat in onderlinge samenhang het beste visitekaartje vormt voor een potentiële investeerder. Zonder het team is de medisch specialist nergens, en zal de investeerder nergens te bekennen zijn.

Delen