Grote verbouwing
Mezzo-directeur Liesbeth Hoogendijk heeft gelijk: er moeten concrete stappen gezet worden om te waarborgen dat ouderen langer thuis kunnen blijven wonen. “Dit betekent een goede combinatie van werk en mantelzorg, toegang tot voorzieningen als bijvoorbeeld dagopvang voor de zorgvrager en het schrappen van belemmerende regelgeving”, stelt ze in Skipr. Dit laatste is overigens volledig in lijn met wat staatssecretaris Martin van Rijn van VWS al eerder stelde: laat weten welke belemmeringen wet- en regelgeving opwerpt om te zorgen dat kwetsbare mensen krijgen wat ze nodig hebben.
Toch is het de vraag of het nu juist de wet- en regelgeving is die de grootste belemmeringen opwerpt om mensen langer op verantwoorde wijze thuis te laten wonen bij toenemende kwetsbaarheid. Werkgevers zullen ook in beweging moeten komen om ruimte te bieden aan medewerkers die een mantelzorgtaak krijgen te vervullen voor een naaste.
Maar de grootste verandering zal uit de samenleving zelf moeten komen. Niet voor niets horen we de laatste tijd zo vaak zeggen dat het uiteindelijk gaat om ‘de transformatie na de transities’. Daarin moet nog een enorme slag gemaakt worden, blijkt uit onderzoek van verzekeraar Interpolis en Mezzo. Een van de conclusies hieruit is dat 55 procent van de Nederlanders nog niet heeft nagedacht over wat te doen als ze niet meer voor zichzelf kunnen zorgen.
Toegegeven, het goede nieuws is dat 45 procent hierover dus blijkbaar al wél heeft nagedacht. Het is ook mooi dat bijna 70 procent van de Nederlanders bereid is de eigen woning of die van de ouders te verbouwen, zodat die ouders langer zelfstandig kunnen blijven wonen. Maar met een verbouwing alleen zijn die ouders er niet, als daar geen verdere hulp op volgt. De échte verbouwing begint daarna pas.