Grotesk
Op internet circuleert een filmpje, Ouderenzorg 2025, dat in beeld brengt wat de gevolgen zullen zijn van wat de makers beschouwen als de afbraak van de ouderenzorg. In het filmpje zien we een rijtje ouderen in rolstoelen ontkleed door een wasstraat gaan. ‘Tot de volgende week’ lezen zij op een monitor als zij aan het einde van de loopband zijn gekomen. Ze kijken zichtbaar ongelukkig bij het vooruitzicht.
Op Twitter stelt iemand dat het filmpje de toekomst van de ouderenzorg op kritische wijze aan de kaak stelt. Een tweede noemt het een mooi statement. Weer iemand anders stelt dat het laat zien waar de ouderenzorg naar toe gaat. Dat dit onzin is, mag duidelijk zijn. Wat het filmpje wel doet, is afschuw opwekken. Het filmpje is bedoeld gruwelijk. Het is niet bedoeld om een realistisch toekomstbeeld te schetsen, maar om de overspannen kritiek te voeden die met name PVV en SP in de Tweede Kamer uiten tegen de overheidsplannen voor de langdurige zorg.
Ik vind het een walgelijk filmpje. En wie stelt dat dit de bedoeling is, gaat voorbij aan het feit dat ik het juist door die walgelijkheid volstrekt niet serieus kan nemen. Het is grotesk. Charlie Chaplin was ook grotesk toen hij in Modern Times in de raderen van die machine verstrikt raakte. Maar het belangrijke verschil is dat Chaplin een ongeëvenaard talent had om humor en tragiek met elkaar te vermengen. Hij zette hierdoor aan tot nadenken. Ouderenzorg 2025 schiet dit doel voorbij.
7 reacties
Dat Frank van Wijck het ‘walgelijk’ vindt en meent dat het ‘grotesk’ is (…) is zijn goed recht, hoewel je van een beetje journalist toch een iets objectievere en wat meer gefundeerde analyse zou mogen verwachten.
Kennelijk ziet hij het verschil tussen ‘grotesk’ en ‘uitvergroot’ niet of wil hij het niet zien en is een stijlfiguur als de hyperbool hem volkomen vreemd c.q. niet geschikt of van toepassing op visuele communicatie rond zorg en gezondheid.
Gelukkig maar, dat van Wijck zich tot het geschreven woord beperkt. Het is een prima filmpje dat helder communiceert en waarvan de essentie, hoe treurig dat ook is, in de grond van de zaak nu al realiteit is.
Frank
20 november 2013 / 14:49Als het waar is wat u zegt, namelijk dat de essentie van dit filmpje nu al realiteit is, dan is dat het perfecte argument om de voorgenomen transitie van de langdurige zorg zo snel mogelijk vorm te geven.
Frank van Wijck
20 november 2013 / 14:57Koefnoen, Draadstaal…
Velen hebben zich laten inspireren door de zorg van 2013:
http://www.youtube.com/watch?v=_PCkLujZDgc
http://www.youtube.com/watch?v=kW6SchDCJNQ
http://www.youtube.com/watch?v=nq1R861G1HQ
Dit alles simpelweg wegzetten als “grotesk” past niet bij een kritische zorgjournalist; het verdient eerder aanbeveling om eens te kijken waarom er groteske filmpjes worden geplaatst.
Wat bezielt die mensen toch?
E.Kriek
21 november 2013 / 01:10De essentie zou moeten zijn dat de ouderzorg er nog veel erger uit ziet en uit gaat zien. Niet in de vorm van dit beeld dat in de film is verwerkt maar juist omdat deze amper nog te filmen is…
Nee… ’t zou mooier zijn als een vorm van domotica werd gebruikt om de armoede van de ouderzorg te illustreren. Een Ipad knuffelen of zo..
G K Mitrasing
21 november 2013 / 08:41Leidt domotica per definitie tot verarming van zorg? Dat lijkt mij zeker niet het geval.
Frank van Wijck
21 november 2013 / 08:45Tja… intelligentie kent zijn grenzen..
G K Mitrasing
21 november 2013 / 13:13Domotica eveneens. Maar dat is nog geen reden om het maar meteen helemaal als waardeloos terzijde te schuiven.
Frank van Wijck
21 november 2013 / 13:19