Grotesk

Op internet circuleert een filmpje, Ouderenzorg 2025, dat in beeld brengt wat de gevolgen zullen zijn van wat de makers beschouwen als de afbraak van de ouderenzorg. In het filmpje zien we een rijtje ouderen in rolstoelen ontkleed door een wasstraat gaan. ‘Tot de volgende week’ lezen zij op een monitor als zij aan het einde van de loopband zijn gekomen. Ze kijken zichtbaar ongelukkig bij het vooruitzicht.

Op Twitter stelt iemand dat het filmpje de toekomst van de ouderenzorg op kritische wijze aan de kaak stelt. Een tweede noemt het een mooi statement. Weer iemand anders stelt dat het laat zien waar de ouderenzorg naar toe gaat. Dat dit onzin is, mag duidelijk zijn. Wat het filmpje wel doet, is afschuw opwekken. Het filmpje is bedoeld gruwelijk. Het is niet bedoeld om een realistisch toekomstbeeld te schetsen, maar om de overspannen kritiek te voeden die met name PVV en SP in de Tweede Kamer uiten tegen de overheidsplannen voor de langdurige zorg.

Ik vind het een walgelijk filmpje. En wie stelt dat dit de bedoeling is, gaat voorbij aan het feit dat ik het juist door die walgelijkheid volstrekt niet serieus kan nemen. Het is grotesk. Charlie Chaplin was ook grotesk toen hij in Modern Times in de raderen van die machine verstrikt raakte. Maar het belangrijke verschil is dat Chaplin een ongeëvenaard talent had om humor en tragiek met elkaar te vermengen. Hij zette hierdoor aan tot nadenken. Ouderenzorg 2025 schiet dit doel voorbij.

Delen