Haastige spoed

Volgens vakbond CNV Publieke Zaak staan we met de veranderingen in de langdurige zorg niet aan de vooravond van een grote maatschappelijke omwenteling, maar van een groot maatschappelijk probleem. Het probleem namelijk dat mensen met betaald werk steeds vaker verdrongen worden door onbetaalde krachten. De participatie leidt tot werkloosheid, vreest CNV.

Het bijzondere aan de berichtgeving is dat CNV deze harde uitspraak doet, maar tegelijkertijd wel ‘een klemmend beroep’ doet op het kabinet om de maatschappelijke effecten van verdringing te onderzoeken. Met andere woorden: we gaan ervan uit dat het allemaal verkeerd zal aflopen, maar we hebben dat niet onderzocht en we vinden dat een ander dit maar moet doen voor ons.

Het gaat zelfs nog verder. CNV verzoekt het kabinet niet alleen om de maatschappelijke effecten van verdringing te onderzoeken, maar ook om er paal en perk aan te stellen. Met andere woorden: we weten al dat het onderzoek ons gelijk zal aantonen en dus verbinden we er ook maar meteen de opdracht voor het kabinet aan om er wat aan te doen.

Grote stappen snel thuis heet dat.

Delen