Harde lessen

Bart Malenstein van Quin overdrijft niet als hij stelt dat zijn bedrijf ‘harde lessen’ heeft moeten leren. De poging om in Amsterdam digitale huisartspraktijken uit de grond te stampen strandde volledig en leidde tot een stroom aan negatieve publiciteit.  

Nu vergeten mensen snel, maar het is de vraag in hoeverre dit onder huisartsen het geval zal zijn. De kritiek uit die hoek op Quin en waar het voor staat, was niet mals. De vraag is in hoeverre die kritiek zijn schaduw vooruitwerpt nu Quin het door haar ontwikkelde zorgplatform in licentie beschikbaar wil stellen voor alle huisartspraktijken in het land.  

Hoe inhoud te geven aan het credo ‘Iedereen een huisarts’

Op 1 juli stonden de huisartsen op het Malieveld om duidelijk te maken dat er wat moet gebeuren om de continuïteit van hun vak te waarborgen. Huisarts Walter Schrader heeft gelijk als hij stelt dat een actieweek – waarvan die demonstratie het sluitstuk was – niet genoeg is om dit doel te bewerkstelligen. Het feit dat de petitie die hij opstelde inmiddels bijna 50.000 keer is getekend, moet nu de aanzet vormen tot een burgerinitiatief zodat het onderwerp op de agenda van de Tweede Kamer kan komen.  

Als dit leidt tot concrete stappen om de continuïteit van het vak inderdaad te waarborgen, dan is de belangrijke vraag hierbij hoe aan het credo ‘iedereen een huisarts’ inhoud wordt gegeven. VWS zet sterk in op digitalisering en kan hierin een deel van de oplossing zien. Patiënten trouwens ook. Wie weet kan Quin dus alsnog de wind in de zeilen krijgen. 

Delen