Hart voor kwaliteit

Het lijkt zo futiel, een winst van één procent. Maar als je beseft dat het om 160 patiënten per jaar gaat, is het ineens een ander verhaal. Patrick Klein, cardiothoracaal chirurg in het St Antonius Ziekenhuis, haalt dit gegeven aan in het bericht  over de winst van samenwerking op het gebied van de cardiochirurgie. Die ene procent heeft betrekking op bypass-operaties en hartklepvervangingen. Bij beide is het risico op overlijden gedaald van drie naar twee procent. En omdat per jaar 16.000 hartoperaties worden verricht, scheelt dit dus 160 mensenlevens.

Het verschil zit in samenwerken in plaats van vakgenoten als concurrenten zien en denken dat je zelf de beste bent. Die samenwerking heeft de afgelopen jaren vorm gekregen in het programma Meetbaar Beter, waaraan inmiddels cardiologen en cardiothoracaal chirurgen uit negentien ziekenhuizen deelnemen. Zelf omschrijven ze Meetbaar Beter als: ‘een wetenschappelijk onderbouwd programma dat met behulp van patiëntrelevante uitkomstindicatoren op een artsgedreven én patiëntgerichte manier werkt aan de verbetering van kwaliteit en transparantie van zorg in de deelnemende hartcentra’.

In mijn blog schrijf ik vaak over kwaliteit van zorg. En steevast krijg ik dan van een paar lezers de reactie dat kwaliteit van zorg niet meetbaar zou zijn. De 160 patiënten waarover Klein het heeft, zijn het – levende – bewijs van het tegendeel.

 

Delen