Helemaal akkoord
Mark Rutte heeft gelijk: het akkoord dat Edith Schippers (VWS) afgelopen vrijdag met de huisartsen sloot, is haar vierde belangrijke akkoord in de gezondheidszorg. De andere drie waren natuurlijk die met de medisch specialisten, met de ziekenhuizen en met de GGz, maar dit vierde is misschien nog wel het belangrijkste. In het beleid van VWS gaat het er immers om de zorg daar te laten plaatsvinden waar deze het meest logisch en kosteneffectief is. En dat is in heel veel gevallen in de eerste lijn. Maar de versterking van de eerste lijn die hiervoor nodig is, zou onmogelijk tot stand kunnen komen zonder de huisartsen.
Schippers’ voorganger Ab Klink merkte afgelopen zaterdag in de Volkskrant nog op dat de huisartsen tot nu toe voor hun extra inspanningen zijn gestraft met kortingen. Daaraan komt nu dus een einde. De overschrijding in 2011 van 99 miljoen euro leidt niet tot een korting. En als de kosten voor huisartsenzorg in 2012 opnieuw boven de begroting uitkomen, dan zal Schippers proberen ook een korting daarop te voorkomen. Bovendien wordt het budgettair kader zorg voor de huisartsenzorg in 2013 met 3 procent verhoogd, en worden extra uitgaven mogelijk gemaakt voor zorg in de buurt, met een centrale rol voor de huisarts.
Volgens voorzitter Steven van Eijck van de Landelijke Huisartsen Vereniging is de patiënt de winnaar van dit akkoord. Maar de huisarts is dat zeker ook. Volgende week gaat mijn huisarts, Willem Versloot, met pensioen, en de komende jaren zullen veel meer huisartsen volgen. Met de perspectieven die er nu weer liggen voor huisartsenzorg, vinden hopelijk voldoende studenten het interessant om voor dit vak te kiezen en dus te voorkomen dat er een tekort ontstaat.
4 reacties
http://devrijehuisarts.org/asp/openeindakkoordLHVVWS240612.asp
Een deel van de bezwaren tegen dit “RIO+20” akkoord worden in dit persbericht van de vrije huisarts verwoord.
En of de patiënt er beter van wordt? De samenwerking binnen de Eerste Lijn en tussen Eerste en Tweede Lijn wordt met dit Akkoord wel op scherp gezet; prikkel voor huisartsen is inkomsten afsnoepen van andere zorgverleners ten gunste van de eigen financiële positie. Doen ze dat niet, dan halen zij hun taakstelling niet en worden zij alsnog met 99 miljoen en meer gekort. We zien de reactie van de LVG in vertrouwen tegemoet. De KNMP moet er nog over vergaderen, dat gaat wel even duren deze keer.
De OESO heeft hiervoor al tot twee maal toe een advies uitgegeven hoe dit te voorkomen. Zorg is samenwerken. Dat heeft de OESO goed begrepen. Nu VWS nog.
En lees eens terug wat E Schippers als Kamerlid zei over Convenanten en Akkoorden. Op farmaactueel is een webcast te zien waarop E Schippers eerlijk toegeeft er niets van te snappen.
De Continuïteit van het Regeringsbeleid. En de Regering zijn wij! Yes, Minister?
En ja. Hoe zit dat nu met de inboeking van de bezuiniging wegens Lage Ziektelast? 1.3 miljard euro gaat uit het basispakket. 27 aandoeningen. Diagnose voor rekening van de verzekering, verdere behandeling in de aanvullende verzekering of voor eigen rekening. Dat is andere koek. Per 2013 zei de Minister.
Yes, Minister!
ANH Jansen
25 juni 2012 / 14:22Als ik over deze reactie zou Twitteren zou ik dat doen met de tekst: “Lees hier de cynische reactie van de heer Jansen”. Het gaat er niet om dat de huisartsen ‘inkomsten afsnoepen van andere zorgverleners ten gunste van de eigen financiële positie’. De eerste lijn moet worden versterkt en daarin zullen ook de huisartsenpraktijken flink moeten investeren. De kost gaat ook voor de huisartsen voor de baat uit. Het akkoord betekent alleen maar dat ze hiervoor niet worden gestraft.
Frank van Wijck
25 juni 2012 / 14:43Oh, what a difference a month make:
De cynische reactie is afkomstig van Minister Schippers zelf.
Antwoorden op kamervragen 29 mei 2012.
Antwoorden op Kamervragen van het Kamerlid Dijkstra (D66) over de beheersing van het budget voor huisartsenzorg .
(2012Z08649)
1
Deelt u de mening dat moet worden voorkomen dat de macrokaders huisartsenzorg en multidisciplinaire zorgverlening dit jaar wederom worden overschreden? Zo ja, welke taak ziet u voor uzelf weggelegd bij het bewaken van deze budgetten?
1 Als minister ben ik eindverantwoordelijke voor de collectieve uitgaven in de zorg. Bij overschrijdingen van het budgettair kader zorg (BKZ) ben ik genoodzaakt maatregelen te nemen. De afrekening over 2012 vindt plaats in het daaropvolgende jaar (2013). In het voorjaar van 2013 zijn er betrouwbare gegevens beschikbaar over de uitgaven binnen het BKZ over geheel 2012.
Ik ben van mening dat de totale zorguitgaven dienen te vallen binnen de kaders die er zijn gesteld. Indien er een overschrijding is in een sector (bijvoorbeeld in de huisartsenzorg of multidisciplinaire zorg), dan dient dat in eerste instantie opgevangen te worden in de desbetreffende sector zelf. Daarnaast kan ook gezocht worden naar dekking binnen het totale BKZ.
2
Bent u van mening dat zorgverzekeraars de uitgaven van hun zorginkoop dienen af te stemmen op de ruimte die het macrokader huisartsenzorg en het macrokader multidisciplinaire zorgverlening bieden om te bevorderen dat die kaders niet worden overschreden? Zo ja, betekent dit dat zij (mede)verantwoordelijk zijn voor overschrijdingen en terughoudendheid moeten betrachten als duidelijk wordt dat het budgettaire kader overschreden wordt?
2 Zorgverzekeraars zijn vrij om hun zorginkoop zelfstandig vorm te geven. Daarbij hoort dus ook de ruimte voor de zorgverzekeraar om af te wijken van de verhouding tussen de uitgaven per sector zoals is vastgelegd in het BKZ. Zo kan een zorgverzekeraar ervoor kiezen om minder zorg in te kopen in het ziekenhuis en dit te verplaatsen naar de eerste lijn. Deze verschuiving op lokaal niveau moet uiteindelijk ook zichtbaar worden in de totale (landelijke) uitgaven aan zorg. Op het moment dat dit zichtbaar wordt, is het mogelijk om een overschrijding in de eerste lijn te dekken met een onderuitputting in de tweede lijn. Het is de taak van zorgverzekeraars om de zorg zo doelmatig mogelijk in te kopen en op deze wijze bij te dragen aan een gematigde groei van de totale zorguitgaven. Verzekeraars zijn niet alleen verantwoordelijk voor de prijs en kwaliteit, maar ook voor het volume. Kopen ze meer in dan nodig, dan is dat op macroniveau zichtbaar in een overschrijding van het BKZ.
En of de huisartsen worden bestraft voor hun overschrijding van het toegestane budget is nog maar de vraag; wat gaat de opvolger doen van E Schippers na 12 september 2012? De eurocrisis woekert gestaag door en gezien de passiviteit van de verantwoordelijke politici gaan we een deja vu uit de jaren 30 vorige eeuw tegemoet. Zie de weblogs van Paul Krugman.
Een inspanningsverplichting is niet hetzelfde als een resultaatsverplichting. NZa, ZN, ZN-leden, Orde, KNMP, NVZ, NVK e.a. veldpartijen zijn niets gevraagd.
Het “akkoord” spreekt dan ook van het zonodig initiëren van overleg met relevante partijen in het veld.
Hoe relevant is dit LHV/VWS akkoord dan nog?
ANH Jansen
25 juni 2012 / 20:40Uw cynisme is mij helderder dan dat van Edith Schippers moet ik eerlijk zeggen. Natuurlijk hebt u overigens wel gelijk als u stelt dat nog niet duidelijk is wat haar opvolger gaat doen. Tenzij zij zelf die opvolger is. Die ambitie heeft ze in ieder geval glashelder uitgesproken.
Frank van Wijck
25 juni 2012 / 20:46