Helpende hand

De elf sprekers die gisteren op TEDxBinnenhof hun verhaal mochten doen, vonden allen een enthousiast publiek. En niet alleen in de Ridderzaal, waar het evenement plaatsvond, maar for all the world to see, zoals dagvoorzitter Jim Stolze zei. TEDx heeft zichzelf dusdanig sterk gepositioneerd dat de presentaties die onder de vlag ervan worden gegeven echt de hele wereld over gaan.

Eén spreekbeurt sprong eruit, en dat was die van Coen van de Steeg van WeHelpen. Voor wie zijn verhaal niet kent: Coen moest twee jaar intensief revalideren na een verkeersongeluk. Behalve voor de twee kinderen moest zijn vrouw in die periode ook voor hem zorgen. Na een jaar was zij opgebrand. “Net als jaarlijks 450.000 andere Nederlanders”, zei Van de Steeg. “Eén ongeluk, vier slachtoffers.” Maar Coen krabbelde op en concludeerde: vroeger of later hebben we allemaal een helpende hand nodig. WeHelpen (www.wehelpen.nl) was geboren. Op dit moment kent WeHelpen nog meer mensen die hulp aanbieden dan mensen die hulp vragen, maar dat zal gezien de maatschappelijke en politieke ontwikkelingen snel veranderen.

WeHelpen zelf heeft inmiddels flinke stappen gemaakt. Het begon als een website waarop mensen met een vraag en mensen die een helpende hand willen bieden elkaar kunnen vinden. Inmiddels is het uitgegroeid tot een beweging die een rol van betekenis kan gaan spelen in het creëren van een zorgzame samenleving. De hulp die WeHelpen tegenwoordig biedt met het opzetten van hulpnetwerken sluit naadloos aan bij de roep om meer informele zorg die staatssecretaris Martin van Rijn doet in het kader van zijn plannen voor de langdurige zorg. Van WeHelpen gaan we nog heel veel horen.

Delen