Echt Menzis

O nee, echt HEMA natuurlijk. Je zou nog in de war raken. Op het nieuws dat HEMA een zorgverzekering gaat aanbieden werd een beetje lacherig gereageerd in mijn Twitter tijdlijn. Niet alleen omdat we HEMA toch primair associëren met die onvermijdelijke rookworst (“Mag ik twee rookworsten en een zorgverzekering?” – “Inpakken of eet u ze hier op?”). Maar ook omdat OHRA ook al eens iets soortgelijks heeft geprobeerd via Kruidvat, maar daar toch weer op teruggekomen is. Bovendien is de zorgpas van Menzis ook de kortingspas van HEMA, wat onvermijdelijk tot discussies gaat leiden.

Het grootste probleem dat ik zelf met deze aanbieding heb, is dat die de focus heel scherp op de lage prijs legt. En dat terwijl de nadruk na het sluiten van alle hoofdlijnenakkoorden nu toch echt op de inhoud hoort te liggen. Als we de zorg ook in de toekomst uitgaand van een goede kwaliteit beschikbaar en betaalbaar willen houden voor iedereen, moet het grote publiek overtuigd worden van de noodzaak om hierin stappen te zetten. Het is dan belangrijk dat de verzekerde de ontwikkeling van het zorgbeleid leert te snappen en de verandering in het zorgveld die hiermee gepaard gaat. In dit licht zie ik zorgverzekeraars nu liever over de zorg communiceren dan over de scherpste prijs.

Bovendien is het belangrijk om bij de prijs van die HEMA zorgverzekering op de kleine lettertjes te letten. De premie voor de basisverzekering is vanaf € 69,- per maand. Maar wie denkt hiermee goedkoop uit te zijn, moet wel beseffen dat hij hierbij genoegen moet nemen met het eigen risico van € 860,-. Wie in een jaar tijd zo veel zorgkosten maakt dat hij dit bedrag helemaal opsoupeert, moet daar dus ruim € 70,- per maand bij optellen.

Delen