Het alternatief voor de zorg

Zorgverleners nemen dinsdag 17 november samen met patiënten het eerste exemplaar van het boek Het alternatief voor de zorg in ontvangst. De overhandiging staat symbool voor de oproep in het boek: laat zorgverleners samen met patiënten veranderingen in de zorg vormgeven in plaats van over hun hoofden heen.

 

Het alternatief voor de zorg is samengesteld door Jos de Blok (directeur en oprichter van Buurtzorg Nederland), Herman Suichies (huisarts en bestuurslid van de Vereniging van Praktijkhoudende Huisartsen), radiologe Lewi Vogelpoel en Thijs Jansen, directeur en medeoprichter van de Stichting Beroepseer. De samenstellers vinden dat er snel grote veranderingen nodig zijn in de gezondheidszorg. “Het gaat in de zorg nu te veel om geld en spreadsheets”, zegt Jos de Blok. “Terwijl het moet gaan om patiënten, zorgverleners en vooral over wat hen verbindt. Wij geloven in een praktische wijsheid: als je focust op kosten, gaat de kwaliteit omlaag. Als je focust op kwaliteit gaan de kosten omlaag. In dit boek vertellen we hoe wij vinden dat de toekomst van de gezondheidszorg er uit moet zien.”

De auteurs stellen dat de zorg weer rond de patiënt moet worden georganiseerd, met respect voor de beroepseer van zorgverleners. De aandacht moet worden verlegd van kostenbeheersing naar kwaliteitsverbetering. De relatie tussen patiënt en zorgverlener moet leidend worden en zorgverzekeraars hebben volgens de auteurs uitsluitend een faciliterende rol. Het alternatief voor de zorg sluit af met een manifest waarin de gewenste nieuwe koers is samengevat. Het boek wordt mede mogelijk gemaakt door VvAA.

Met een paginagrote advertentie in een landelijk dagblad roept Jos de Blok, namens de schrijvers en initiatiefnemers van het boek, patiënten en zorgverleners op om in beweging te komen en bij de uitreiking aanwezig te zijn die op 17 november in Utrecht bij VvAA plaatsvindt. Het eerste exemplaar van het boek wordt daar om 17.00 uur overhandigd aan een groep patiënten met hun zorgverleners. De schrijvers doen dit omdat beleid en organisatie van de zorg al te vaak over de hoofden van patiënten en zorgverleners heen gaan. Een aantal van de patiënten dat het boek in ontvangst neemt, is samen met hun zorgverlener in het boek geïnterviewd. Na de presentatie gaat De Blok in debat met onder ander Bart Meijman (initiatiefnemer Het Roer Moet Om) en Jan Kimpen, kinderarts en tot 1 november 2015 voorzitter raad van bestuur UMC Utrecht. Het debat wordt live uitgezonden via BNR Nieuwsradio.

“Zorgverleners verlenen dagelijks met veel bezieling zorg”, stelt Herman van Hemsbergen, voorzitter van de hoofddirectie van VvAA. “Tegelijkertijd is er veel om hen heen in beweging. Huisartsen kwamen in opstand met de beweging Het Roer Moet Om. En zij behaalden een heel goed resultaat. Maar het kan niet bij de huisartsenzorg alleen blijven. Want voor een echte kanteling in de zorg moeten nog veel meer zorgverleners en patiënten de handen ineen slaan. Het alternatief voor de zorg kan daar een belangrijke rol in spelen.”

Wilt u de boekpresentatie en het BNR-debat bijwonen? Dan kunt u zich hier aanmelden.

Delen