Het begint bij de patiënt

Wie de zorg wil veranderen, moet bij de patiënt beginnen. Deze les kunnen we leren uit de lezing van Joost Plattel van Quantified Self Europe, afgelopen vrijdag tijdens het HIV Innovation congres in Huizen. Hij vertelde daar wat zorgprofessionals én de maatschappij kunnen leren uit data die patiënten over zichzelf verzamelen.

Eén voorbeeld sprong eruit. Een man met astma, wonend in een Amerikaanse kustplaats, bevestigde op zijn inhalator een toepassing die meet op welk moment hij een pufje neemt en dit gegeven opslaat in de computer. Na verloop van tijd constateerde hij een trend: er zat grote variatie in de momenten waarop hij een puf nam, maar hij nam er altijd een op maandagochtend rond negen uur. Toen andere astmapatiënten de toepassing ook gingen gebruiken, viel al snel op dat voor hen precies hetzelfde geldt.

Wat bleek? In die havenstad legt iedere maandagochtend een boot aan om zijn lading te lossen: sojabonen. Dit brengt zoveel fijnstof in de lucht dat alle astmapatiënten er ernstige hinder van ondervinden. Als je dit weet, heb je een gericht instrument in handen om samen met de gemeente afspraken te maken met het havenbedrijf over het tijdstip van lossen van die sojabonen. ’s Nachts bijvoorbeeld, als deze patiënten in bed liggen en niet buiten zijn om zich naar hun werk of school te begeven.

Zorgprofessionals zullen die relatie tussen een astmaprobleem en het lossen van sojabonen niet zo snel leggen. Patiënten kunnen dat wel, als je ze hiervoor het juiste instrument in handen geeft. Een mooier staaltje van patient empowerment kan ik me nauwelijks voorstellen.

Delen