Het bericht en de boodschapper

Frank van Wijck
Frank van Wijck is medisch journalist en houdt als freelancer op maandag, woensdag en vrijdag een weblog bij op de website van Arts en Auto. Lees alle artikelen van Frank van Wijck

De weloverwogen en goed onderbouwde KNMG-column van ethicus Gert van Dijk over hoe ons te verhouden tot het coronavaccin, krijgt een buitengewoon nare afdronk door de persoonlijke en kwetsende reacties die er onder werden geplaatst. Laten we wel wezen: ervoor pleiten dat je als zorgprofessional serieus nadenkt over de vraag welke consequenties het moet hebben als je je niet laat vaccineren, verdient niet de repliek dat je als schrijver van het pleidooi maar een euthanasiepakket moet bestellen voor jezelf en je gezin.

‘De teneur is duidelijk: als het bericht slecht is, dood je de boodschapper’

Het is helaas bepaald niet de enige negatieve reactie op Van Dijks column, wel mogelijk de meest kwetsende. De teneur is duidelijk: als het bericht slecht is, dood je de boodschapper. Daarbij lijkt het er niet toe te doen dat voor iedereen die in staat is tot begrijpend lezen duidelijk moet zijn dat de boodschap niet slecht is, maar alleen uitnodigt tot reflectie en discussie. Wat Van Dijk zegt, is immers dat iedereen een verantwoordelijkheid heeft om na te denken over de consequenties van niet-vaccineren. En mensen die in de zorg werken in het bijzonder, omdat zij de plicht hebben om de mensen te beschermen die aan hun zorg zijn toevertrouwd.

De negatieve reacties beperkten zich niet tot het reactieformulier onder de column, maar werden ook op Twitter in ruime mate over het voetlicht gebracht. Met als gevolg dat Van Dijk zich genoodzaakt zag tot nader order maar een slotje op zijn account te zetten. Op de dag dat hij zich laat vaccineren, sta ik graag naast hem om zelf het vaccin ook in ontvangst te nemen. Onder luid boegeroep desnoods.

2 Reacties Reageer zelf

 1. Ignace Schretlen Ignace Schretlen
  Geplaatst op 8 december 2020 om 09:59 | Permalink

  Ik houd niet op mij als voormalig huisarts en auteur te verbazen over de weinig genuanceerde reacties die medici kunnen geven op serieuze columns en blogs.

  Zelf heb ik in de loop van de tijd een arsenaal aan op de persoon gerichte reacties gekregen, waar ik soms nog wakker van lig, tot verwensingen en bedreigingen toe. Van basaal respect of fatsoen is dan absoluut geen sprake meer. Het heeft mij geleerd om steeds voorzichtiger te zijn met wat ik schrijf.

  De blog van Gert van Dijk is – zoals altijd – genuanceerd en ik ondersteun zijn visie. Onder zijn column staan (nu) echter geen reacties (meer). Zouden deze zijn verwijderd?

  Sterkte Gert en groet,

  Ignace Schretlen

 2. Frank van Wijck Frank van Wijck
  Geplaatst op 8 december 2020 om 10:07 | Permalink

  Het klopt Ignace, de redactie heeft laten weten dat ze het reactieformulier onder de betreffende blog van Gert heeft gesloten, omdat een deel van de binnengekomen reacties de fatsoensnormen ruimschoots overschreed. Triest natuurlijk dat de redactie van de KNMG-site die beslissing moest nemen, maar ik begrijp het wel. Het waren sterk op de persoon gerichte reacties. Iets wat ook mij als blogger niet onbekend is, en naar ik begrijp jou evenmin.