Het eeuwige leven

Ik ben blij met Steven van Eijck. Waar iedereen in politiek, zorg en samenleving om de hete brij heen draait, zegt hij hardop dat we doodzieke patiënten niet eindeloos moeten blijven doorbehandelen en dat de huisarts degene is die hierover het gesprek met hen moet aangaan. Hij heeft gelijk, het leven is eindig, maar mensen hebben wel hulp nodig in de acceptatie van dit feit. En voor de meeste mensen is de huisarts de hulpverlener die hen het best kent en dus de aangewezen persoon om deze rol op zich te nemen.

Wel zit er natuurlijk één maar aan de uitlating van Van Eijck en dat is het feit dat hij weliswaar voorzitter is van de Landelijke Huisartsen Vereniging, maar zelf geen huisarts. Ik wil heel graag horen hoe zijn achterban erover denkt.

In ieder geval krijgt hij al uit twee hoeken bijval. De eerste is een heel logische: een specialist ouderengeneeskunde, die op Skipr.nl stelt dat deze professionals de huisartsen kunnen ondersteunen op dit gebied. De tweede is misschien onverwachter, en er is slechts een indirect verband, maar het is wel een interessante: zorgverzekeraars CZ en VGZ. Die beginnen de pilot Slimmer met zorg, om te komen tot zorg die beter afgestemd is op de behoefte van burgers en die minder geld kost dan nu. De projecten die in dit kader worden ontwikkeld, zijn gericht op versterking van de samenwerking tussen de tweede en eerste lijn. En het is de bedoeling dat de huisartsen hierin een centrale rol gaan spelen en dat zij vaker in gesprek gaan met patiënten.

Hier komen ineens op een heel interessante manier een paar lijnen bij elkaar. Benieuwd waar dit toe leidt.

Delen