Het gelijk van de markt

Topbelegger Warren Buffett roemt nog dikwijls de econoom, professor en belegger Benjamin Graham (1894-1976) als een van zijn belangrijkste leermeesters. Graham introduceerde het begrip ‘Mister Market’, waarin de wijsheid van de massa samenkomt, maar ook het kuddegedrag door de manisch-depressieve kanten van diezelfde massa. Beleggers met een lange adem en gevoel voor avontuur durven tegen de markt in te gaan als die oververhit of onderkoeld lijkt te zijn. 

Op elke markt komen vraag en aanbod bij elkaar en als de prijs in vrijheid kan worden vastgesteld, is er doorgaans handel mogelijk. Bij paniek, als iedereen bij wijze van spreken naar de uitgang rent, duurt het soms even, maar zullen er uiteindelijk altijd mensen zijn die tegen een lagere prijs willen kopen. Die lagere prijs is dan het mechanisme dat weer voor evenwicht zorgt. Dat werkt ook andersom.

‘Geen vrije prijsbepaling is vragen om ellende’

 Maar wat gebeurt er als je het mechanisme van vrije prijsbepaling buitenspel zet? Dat is, vroeg of laat, vragen om ellende. Als de niet volledig op vraag en aanbod afgestemde prijs te hoog of te laag is, ontstaat een aanbod- of vraagoverschot. Dan krijg je dus een boterberg, een melkplas of een opschorting van de handel. Zo heeft onbalans op de interne markt eraan bijgedragen dat Rabobank haar ledencertificaten uiteindelijk met succes naar de beurs heeft gebracht. Inmiddels heeft Triodos Bank de interne markt voor haar certificaten van aandelen opgeschort. Zij bezint zich nu na veertig jaar op alternatieven. 

De overstap van een interne markt naar de beurs kan gepaard gaan met prijsschokken. Als de massa bij heropening van de handel naar de uitgang rent, is dat meestal geen goed verkoopmoment. De belangrijkste les uit het verleden is wellicht dat het buitenspel zetten van vrije prijsbepaling kan leiden tot onbalans en – als de prijs daarna wel weer vrij mag bewegen – tot prijsschokken. Het is goed om daarop bedacht te zijn en u niet te laten verrassen.

Laat u bij sparen of beleggen altijd goed adviseren. Reacties en/of suggesties? geld@artsenauto.nl

Delen