Het is de schuld van…

Zzp’ers maken de zorg onnodig duur en maken daarmee de zorgmarkt kapot. Het zijn vaak een beetje gelukszoekers die gebruikmaken van de arbeidskrapte en ondernemersvoordelen zonder dat ze enig ondernemersrisico lopen op dit moment. Zijn dan vaak in tijden van arbeidsoverschot weer ineens in loondienst. Dat stuit tegen de borst.

Nee, nu niet meteen boos naar het reactieformulier schieten. Het bovenstaande is niet mijn opvatting. Het is de opvatting van ‘een bestuurder in de ziekenhuiszorg’ die reageerde op een poll van Zorgvisie over de inzet van personeel niet in loondienst in de zorg. Hij of zij wordt anoniem geciteerd. Netjes van Zorgvisie natuurlijk, maar niet iedereen zal ook de inhoud van de boodschap zo netjes vinden.

De andere kant van dit verhaal hoeft hier niet meer te worden opgeschreven. Dat heeft Sheila Sitalsing vijf jaar geleden al heel treffend gedaan. Met het kernzinnetje: ‘Misschien zouden ze zich eens moeten afvragen waarom zo weinig mensen in vaste dienst bij ze willen werken’.

‘Als het uit de hand loopt, is het té gemakkelijk om te stellen dat die zzp’ers daar de schuld van zijn’

Gelukkig leverde de poll ook reacties op met een meer weldoordachte inhoud. De argumenten die worden genoemd om het aandeel personeel niet in loondienst te beperken tot tien procent (kosten, borging van continuïteit en kennis) klinken aannemelijk. Maar als het uit de hand loopt, is het té gemakkelijk om te stellen dat die zzp’ers daar de schuld van zijn. Gelukkig doet AxionContinu dat ook niet. In het herstelplan waarmee de organisatie nu komt, staan in relatie tot het Integraal Zorgakkoord en Wonen, Ondersteuning en Zorg voor Ouderen trouwens alle vinkjes de goede kant op.

Delen