Het juiste advies

De Gezondheidsraad heeft de juiste keuze gemaakt door VWS-minister Bruno Bruins voor medische zorg te adviseren om het hiv-preventiemiddel PrEP te bestempelen als ‘essentiële zorg’ voor risicogroepen zoals homoseksuele mannen. Nederland loopt achter op dit punt, want in bijvoorbeeld de Verenigde Staten, Canada en Frankrijk is het middel al langer beschikbaar. Met als gevolg natuurlijk dat Nederlanders het via parallelimport of op internet gingen kopen om het ook te kunnen gebruiken. Een informele vorm van gebruik die monitoring van de gebruikerspopulatie en screening op verkeerd gebruik in de weg staat.

Nog altijd komen er in Nederland 1000 hiv-patiënten per jaar bij

De critici die stellen dat PrEP vooral een pretpil is die mannen in staat stelt onbeschermde seks te hebben zonder risico op een hiv-besmetting, gaan voorbij aan het feit dat er nu in ons land ondanks hiv-preventie jaarlijks duizend nieuwe hiv-patiënten bij komen. “Als je die groei – in ieder geval gedeeltelijk – kunt voorkomen, is dat van grote waarde”, zegt Marc van der Valk, internist-infectioloog in het AMC in een interview dat ik december 2016 met hem had.

Van der Valk stelt dat het middel toen – in 2016 dus – al kosteneffectief was en dat het zelfs kostenbesparend kon worden met het op de markt komen van een generieke variant van Truvada, wat toen nog het enig beschikbare merk was. Inmiddels zijn die generieke varianten er. Het ligt dan ook voor de hand dat minister Bruins het advies van de Gezondheidsraad zal overnemen.

Delen