Het orakel van Omaha

Hij had zich de vijftigste jaarlijkse aandeelhoudersvergadering van Berkshire Hathaway anders voorgesteld: een sportpaleis gevuld met veertigduizend aandeelhouders uit de hele wereld en z’n maatje en mede multimiljardair Charlie Munger (96) aan z’n zijde om vragen te beantwoorden. Maar in coronatijd moesten topbelegger en filantroop Warren Buffett (89) en zijn fans het begin mei doen met een Yahoo Finance livestream van vier en een half uur en Charlie was thuis. 

Berkshire Hathaway is een in Omaha gevestigd beursgenoteerd bedrijf van € 400 miljard met tientallen ondernemingen die als een ‘familie’ worden aangestuurd en minderheidsbelangen in beursgenoteerde ondernemingen zoals Coca-Cola en American Express. Er zit vrijwel geen geleend geld in de bedrijven waarvan Berkshire Hathaway alle aandelen houdt.

Beleg nooit met geleend geld in aandelen

De afkeer van beleggen met geleend geld komt ook diverse keren terug in de financiële levenslessen die tijdens de aandeelhoudersvergadering met de fans gedeeld worden. Zoals: beleg nooit met geleend geld in aandelen. En als je een creditcardschuld hebt waar je 12 procent rente op betaalt en je vraagt Warren Buffett waar je in zou moeten beleggen, dan is zijn antwoord: betaal die schuld af, zo’n mooi en zeker rendement kan ik je niet bieden.

Begin ook niet aan aandelen als je zenuwachtig wordt wanneer de markt flink daalt. Vrijwel iedere belegger doet er volgens Warren Buffett goed aan om een breed gespreid indexfonds te kopen. Dan heb je relatief lage beleggingskosten en als je er twintig tot dertig jaar niet naar omkijkt – die horizon moet je wel hebben om in aandelen te zitten – dan komt het vast goed. Wat de beurs de komende maanden of jaren doet, dat weet hij niet, maar dat kan niemand weten, mede gelet op alle onzekerheden rond COVID-19. Richt je op de lange termijn, beleg tegen lage kosten en breng geen geld onder bij beleggers die beweren de markt te kunnen verslaan. 

Laat u bij sparen en beleggen altijd goed adviseren. 

Delen