Het verkeerde debat

Frank van Wijck
Frank van Wijck is medisch journalist en houdt als freelancer op maandag, woensdag en vrijdag een weblog bij op de website van Arts en Auto. Lees alle artikelen van Frank van Wijck

André Rouvoet, voorzitter van Zorgverzekeraars Nederland, heeft gelijk: de politieke partijen voeren het verkeerde debat over de zorg. In plaats van te spreken over de verdeling van de zorgkosten, over solidariteit en het eigen risico, of over de wenselijkheid of onwenselijkheid van het optuigen van een nieuw zorgstelsel, zou het gesprek moeten gaan over de vraag hoe we de zorg nu en in de toekomst betaalbaar houden.

Het RIVM waarschuwde al eerder dat het aantal mensen met een chronische ziekte in 2030 op zeven miljoen zal zitten, ofwel 40 procent van de bevolking. Bovendien zal het aantal mensen met multimorbiditeit toenemen en het aantal ouderen zal toenemen tot een kwart van de bevolking. Helemaal geen nieuws (het rapport is uit 2014 en is bepaald niet het enige over deze materie) en uitgebreid in de media geweest. Het huidige kabinet heeft echter nagenoeg niets gedaan om op basis van deze gegevens het onderwerp preventie op de politieke agenda te zetten, toch bij uitstek het middel om die betaalbaarheid op de langere termijn te kunnen waarborgen. Maar ook in de plannen van de partijen waarop we kunnen stemmen in de Tweede Kamerverkiezingen van 15 maart komt het onderwerp nauwelijks aan de orde. En in ieder geval nergens in een concreet, vastomlijnd toekomstplan met harde doelen.

In de verkiezingsprogramma’s komt het betaalbaar houden van de zorg nauwelijks aan de orde

“Waarom komt de politiek niet met een preventiefonds?” vraagt Rouvoet zich nu af. Een vraag die aandacht verdient. Hij heeft een punt als hij stelt dat hiermee op termijn de zorgkosten lager kunnen worden. Maar de angel zit natuurlijk wel in dat ‘op termijn’. De effecten van preventie worden pas op de lange termijn zichtbaar, en politiek is dan juist scoren op de korte termijn. Roepen “Er moet meer geld naar de zorg” of “De zorg moet weer van de burger worden” is in verkiezingstijd een veel gemakkelijker middel om zetels te bemachtigen.

7 Reacties Reageer zelf

 1. E.Kriek
  Geplaatst op 9 februari 2017 om 10:10 | Permalink

  Yep. Dat stelseldebat leidt de aandacht immers alleen maar af van….
  Nee. Het NZF heeft geen ideeen over betaalbaar houden van de zorg. Nee, het NZF heeft geen ideeen over preventie.
  Ja, ZN heeft veel van zich laten horen over preventie de afgelopen 10 jaar.

  Alternatieve feiten dringen ook door in de NL ‘ journalistiek’ , blijkbaar.

 2. Frank van Wijck Frank van Wijck
  Geplaatst op 9 februari 2017 om 12:16 | Permalink

  Het NZf denkt om te beginnen al vier jaar nodig te hebben om de zorgverzekeraars af te schaffen. Dat schiet niet op.

 3. G K Mitrasing
  Geplaatst op 9 februari 2017 om 18:11 | Permalink

  Nee.. het schiet niet op.. 10 jaar als excuus kwaken dat het zorgstelsel nog tot ontwikkeling moet komen..

 4. Frank van Wijck Frank van Wijck
  Geplaatst op 9 februari 2017 om 18:17 | Permalink

  Ja het had sneller gekund als we eerder transparantie over de kwaliteit van de zorgaanbieders hadden gehad.

 5. Jurriën Wind
  Geplaatst op 9 februari 2017 om 21:46 | Permalink

  Hebben we die nu dan Frank, die transparantie?

 6. Frank van Wijck Frank van Wijck
  Geplaatst op 9 februari 2017 om 22:27 | Permalink

  Op onderdelen, maar er valt nog steeds heel veel winst te behalen.

 7. Alberts
  Geplaatst op 10 februari 2017 om 09:54 | Permalink

  ZV hebben nog niet eens gepubliceerd wat de tarieven voor ongecontracteerde ggz voor 2017 zijn, terwijl ze verplicht zijn dat voor december te doen. Over transparantie gesproken. CZ maakt niet duidelijk waarom niet gecontracteerde revalidatieklinieken eerst niet en na uitspraak van de rechter wel vergoed worden. Over transparantie gesproken. 2015 zou het jaar van de transparantie zijn, kan iedereen die er wat van heeft gemerkt zijn vinger opsteken.