Het vonnis

We hadden haar naam al een poosje niet meer gehoord, maar nu is ze weer nadrukkelijk in het nieuws: Aysel Erbudak. De rechtbank in Amsterdam heeft bepaald dat zij 1,7 miljoen euro moet terugbetalen, die zij tijdens haar bestuursvoorzitterschap van het Slotervaart Ziekenhuis op onrechtmatige wijze aan dit ziekenhuis heeft onttrokken. En haar ontslag vanwege conflicten, maart 2013, is rechtmatig volgens het oordeel van de rechtbank. Wie het volledige vonnis wil lezen, kan hier terecht. Boeiend leesvoer.

Einde verhaal? Bij Aysel Erbudak weet je het maar nooit. Zij is er de persoon niet naar om zomaar in de anonimiteit te verdwijnen. Wat in ieder geval wel definitief verleden tijd is, is haar plan om Nederland te verrijken met een ziekenhuis dat zich sterk onderscheidt  van alle andere. In 2009 tekende Vrij Nederland hierover dit op: Het ziekenhuis is van plan om over ongeveer een jaar ‘luxe zorg’ te gaan aanbieden. “Dan moet je denken aan een vijfsterrenhotel”, zegt Erbudak. “Met veel persoonlijke service. Een boodschappenjongen, een make-updame, en desnoods fois gras op het menu.”

De vraag is of de Nederlandse gezondheidszorg er rouwig om moet zijn dat dit niet doorgegaan is. Nederland heeft te maken gekregen met een crisis die heel veel mensen heeft geraakt. En in de zorg wordt inmiddels veel nuchterder gedacht dan in de beginperiode van de gereguleerde marktwerking, toen Aysel Erbudak haar opwachting maakte. We zijn al lang weer terug bij de inhoud, die fois gras kunnen we missen. Zorgondernemers die zich profileren zoals Erbudak dat deed eveneens.

Delen