Het vonnis

Frank van Wijck
Frank van Wijck is medisch journalist en houdt als freelancer op maandag, woensdag en vrijdag een weblog bij op de website van Arts en Auto. Lees alle artikelen van Frank van Wijck

We hadden haar naam al een poosje niet meer gehoord, maar nu is ze weer nadrukkelijk in het nieuws: Aysel Erbudak. De rechtbank in Amsterdam heeft bepaald dat zij 1,7 miljoen euro moet terugbetalen, die zij tijdens haar bestuursvoorzitterschap van het Slotervaart Ziekenhuis op onrechtmatige wijze aan dit ziekenhuis heeft onttrokken. En haar ontslag vanwege conflicten, maart 2013, is rechtmatig volgens het oordeel van de rechtbank. Wie het volledige vonnis wil lezen, kan hier terecht. Boeiend leesvoer.

Einde verhaal? Bij Aysel Erbudak weet je het maar nooit. Zij is er de persoon niet naar om zomaar in de anonimiteit te verdwijnen. Wat in ieder geval wel definitief verleden tijd is, is haar plan om Nederland te verrijken met een ziekenhuis dat zich sterk onderscheidt  van alle andere. In 2009 tekende Vrij Nederland hierover dit op: Het ziekenhuis is van plan om over ongeveer een jaar ‘luxe zorg’ te gaan aanbieden. “Dan moet je denken aan een vijfsterrenhotel”, zegt Erbudak. “Met veel persoonlijke service. Een boodschappenjongen, een make-updame, en desnoods fois gras op het menu.”

De vraag is of de Nederlandse gezondheidszorg er rouwig om moet zijn dat dit niet doorgegaan is. Nederland heeft te maken gekregen met een crisis die heel veel mensen heeft geraakt. En in de zorg wordt inmiddels veel nuchterder gedacht dan in de beginperiode van de gereguleerde marktwerking, toen Aysel Erbudak haar opwachting maakte. We zijn al lang weer terug bij de inhoud, die fois gras kunnen we missen. Zorgondernemers die zich profileren zoals Erbudak dat deed eveneens.

7 Reacties Reageer zelf

 1. Wim
  Geplaatst op 22 januari 2015 om 11:57 | Permalink

  Als ik het vonnis lees is de rechter heel duidelijk over ongeoorloofde handelingen van Erbudak die neerkomen op diefstal. Ik denk dat we blij moeten zijn dat Erbudak van het zorgtoneel verdwenen is. Mevr. is gevlucht naar Turkije en zien we denk ik niet meer terug. Volgens mij Frank heb jij eerder signalen ontvangen dat Aysel zich bezighield met onethisch zakendoen.

 2. Frank van Wijck Frank van Wijck
  Geplaatst op 22 januari 2015 om 12:18 | Permalink

  Die signalen kenden we allemaal al geruime tijd en de media hebben er ook al meermalen over geschreven. Zelf schreef ik hier op deze plaats voor het eerst over in mijn blog van 16 oktober 2006.

 3. Jan Taco teGussinklo
  Geplaatst op 22 januari 2015 om 12:46 | Permalink

  Een verrassende ontknoping naar het zich laat aanzien. Of toch a never ending story?

  http://www.dutchbuttonworks.com/2013/02/achmea-erbudak-slotervaart/

 4. ANH Jansen
  Geplaatst op 22 januari 2015 om 17:09 | Permalink

  ‘We zijn al lang weer terug bij de inhoud, die fois gras kunnen we missen’.

  Bestel eens fois gras en de ober vraagt; encore une fois?

  http://nl.wikipedia.org/wiki/Ganzenlever

  Maar terug naar de inhoud; zorgverleners kunnen zich heel goed inleven in de gans.

  Schrijf eens een blog over de VGZ Goede Keuze Polis, de NZa en de uitspraak van de Rechter in deze zaak: stemt de voorlichting overeen met de werkelijkheid of worden verzekerden op het verkeerde been gezet?

  En neem nadien gerust een petit peu de foie gras. Vraag wel even vooraf naar een echtheidscertificaat. Eenden worden wel eens verkocht als Ganzen. Als het loopt als een Eend, eruit als een Eend en kwaakt als een Eend is het dan een Eend? Doe dan de Woekerpolis test.

  Wat is het verschil tussen een Woekerpolis en een Zorgpolis?

 5. Antoine
  Geplaatst op 22 januari 2015 om 20:34 | Permalink

  Ik ken Erbudak nu meer dan 15 jaar,eerst van dichtbij later gelukkig van ver af. Zij blonk uit als narcistisch bestuurder uit op 1 ding : geldelijk gewin. Tijdens het Slotervaart avontuur nam haar grootheidswaanzin toe tot buitenaarde proporties. Nu hard gevallen . Ze kan alleen nog terugvallen op enkele Turkse ( criminele) connecties en een voormalige minister uit Aruba die tentakels heeft in commercieel medische hoek. Ik hoop dat ze nooit meer een stap zet op Nederlandse bodem en als ze dat wel doet ze een warm onthaal van het OM en Fiscus krijgt op Schiphol. Uiteindelijk moet ze vind ik jaren brommen om ellende die ze heeft aangericht te compenseren.

 6. Fleur
  Geplaatst op 22 januari 2015 om 20:49 | Permalink

  Altijd al een raar verhaal gevonden dat deze mevrouw zich met dit ziekenhuis kon bemoeien. Hoe is het mogelijk dat ze als veroordeelde eind 2006 hier de leiding van kreeg? Ze moest toen nog “haar baan de komende maanden combineren met een in werkstraf omgezette celstraf van vijftien maanden, wegens grootschalige fraude in de uitzendbranche en deelname aan een criminele organisatie.” citaat uit het Elsevier artikel van 29 december 2006
  Daarin staat ook: “De 38-jarige Turkse, tot voor kort bekend onder de valse naam Van Waveren, werd in 1996 veroordeeld tot tien maanden cel wegens grootschalige fraude bij een uitzendbureau waar ze directeur was.”

 7. Henk
  Geplaatst op 22 januari 2015 om 23:53 | Permalink

  Vlak na haar benoeming werd mevrouw Erbudak de hemel ingeprezen. Ze trad overal op als de nieuwe goeroe van het ziekenhuiswezen. Ik geloof dat zij ooit nog zorgmanager van het jaar is geweest. Ook Arts en Auto besteedde in en artikel aandacht aan haar niet te evenaren capaciteiten. Opmerkelijk omdat zij al eerder veroordeeld was wegens fraude en een forse taakstraf moest uitzitten. In een ingezonden brief in Arts en Auto heb ik indertijd al mijn verwondering en verontrusting over haar benoeming uitgesproken.