Het voorbeeld Oost-Groningen
Ben ik de enige die in deze zin een vreemde gedachtenkronkel ontdekt: “Staatssecretaris Van Rijn zegt dat de zorg gegarandeerd is, maar mensen kunnen nu al niet meer altijd terecht bij de gewenste aanbieder.” Hans Buijing van Branchebelang Thuiszorg zei dit in het radioprogramma Dit is de dag. Hij stelt hiermee de zorgaanbieder gelijk aan de geleverde zorg. In een veld dat enorm in beweging is – zoals de thuiszorg – is dit onhoudbaar. Er zijn fusies, er zijn partijen die van het toneel verdwijnen en er zijn nieuwe aanbieders. Continuïteit van zorg is dan niet per se hetzelfde als continuïteit van degene die de zorg komt leveren. “Mensen krijgen misschien niet meer hun voorkeursaanbieder”, zei Buijing verderop in het interview. Nee, dat is waar. Maar het wil nog niet zeggen dat ze niet de zorg krijgen die ze nodig hebben.
Dat de continuïteit van de thuiszorg onder druk staat, ontken ik overigens niet. Er moet wel wat gebeuren gezien de financiële problemen die nu in deze sector zijn ontstaan. De vraag is alleen of meer budget beschikbaar stellen de enige oplossing is. Wat dit betreft vind ik het zo ironisch dat Buijing in het interview zei: “Je zult maar in Oost-Groningen wonen.” Het toeval wil dat ik daar begin dit jaar was voor een serie reportages. Wat me opviel, was dat nu juist in dit deel van het land zo veel oplossingen in het informele circuit zijn ontstaan om de problemen op te lossen die ontstonden door het weggevallen van het formele circuit. Juist in Oost-Groningen zie je dat bewoners iets voor een ander over hebben en prachtige initiatieven ontwikkelen om hun kwetsbare dorpsgenoten overal waar nodig te helpen. Niet zo’n best voorbeeld dus van Buijing. Maar wel een mooi voorbeeld voor Nederland.
4 reacties
Frank van Wijck kan ongewild zo grappig zijn;
‘Juist in Oost-Groningen zie je dat bewoners iets voor een ander over hebben en prachtige initiatieven ontwikkelen om hun kwetsbare dorpsgenoten overal waar nodig te helpen. Niet zo’n best voorbeeld dus van Buijing. Maar wel een mooi voorbeeld voor Nederland.
Dat dit in Oost-Groningen al jaren staande praktijk is, is Frank van Wijck geheel ontgaan. Oost-Groningen is het armste deel van Nederland, hoogste werkeloosheid en laagste inkomens. Bittere armoede. Oost-Groningen is het land van de laatste communisten in dit land. De gestaalde kaders. Dat zit heel diep daar in het Oosten van Groningen.
Communisten delen vanouds alles met elkaar, hoe arm ze ook zijn.
Prima voorbeeld voor Nederland inderdaad.
Van welke politieke richting is Frank van Wijck ook alweer?
anh jansen
27 oktober 2015 / 22:23Kaartje Domela Nieuwenhuis museum aanbieden? Weet FvW meteen waar ze hun inspiratie vandaan haalden..
G K Mitrasing
27 oktober 2015 / 23:26Beste Kameraden Jansen en Mitrasing: grappig inderdaad. Maar hetzelfde zie ik inmiddels ook op meerdere plaatsen in het land ontstaan. En ook onder jonge mensen voor wie het woord communisme slechts iets uit de geschiedenisles op school is.
Frank van Wijck
28 oktober 2015 / 08:02Kijk,
ook hier kunnen de mensen dan naar de andere aanbieder toe. Wat een verwende patienten he
http://nos.nl/nieuwsuur/artikel/2065807-zorg-geweigerd-aan-mensen-die-thuis-willen-sterven.html
Alberts
29 oktober 2015 / 16:02