Hete aardappel

Zonder harde beslissingen dreigt de zorg onbetaalbaar te worden, schreef de Volkskrant afgelopen maandag. Geen nieuws natuurlijk voor iedereen die in de zorg werkt of er anderszins beroepsmatig mee te maken heeft.

Maar dat het aanleiding geeft tot krantenkoppen, is een duidelijke aanwijzing dat er écht iets aan de hand is en dat het dus tijd is het grote publiek bij de situatie te betrekken.

Het bericht bevat enkele voorbeelden van mogelijke ingrepen om de zorgkosten te beteugelen die het publiek heel rechtstreeks kunnen raken als ze werkelijkheid worden. Grenzen stellen aan medische behandeling bijvoorbeeld, en zorg weigeren aan bepaalde patiënten.

Dat felle social media reacties achterwege bleven en het Malieveld niet volstroomde, geeft aan dat zo’n krantenbericht nu niet direct de publieke awareness bewerkstelligt om te participeren in de discussie over de toekomst van de zorg, die zo langzamerhand toch echt wel onontkoombaar begint te worden.

‘Dat dit niet nog jaren zo kan blijven is duidelijk’

Ook de zorgprofessionals slagen er nog niet altijd in om constructief te handelen, blijkt uit de twee voorbeelden die hoogleraar zinnige zorg Sjoerd Repping in het bericht noemt: minder pleisters plakken en niet opereren als dat niet nodig is. “De praktijk is weerbarstig”, zegt hij. Maar de politiek is dat ook.

De groeiende stapel rapporten waarin wordt aangedrongen op scherpe keuzen blijft in politiek Den Haag op de plank liggen, met als argument dat een volgend kabinet ermee aan de slag moet gaan.

“Dat is in een notendop wat de afgelopen jaren is gebeurd”, zegt gezondheidseconoom Wim Groot niet zonder enig cynisme. Dat dit niet nog jaren zo kan blijven is duidelijk.

Nu nog concrete stappen, want met cynisme komen we ook niet verder.

Delen