Hete zomer

Marjan Enzlin
Marjan Enzlin is hoofdredacteur van Arts en Auto Lees alle artikelen van Marjan Enzlin

In het kader van de Wet BIG II wordt het nieuwe beroep van regieverpleegkundige toegevoegd aan de verpleegkundige beroepen en de boosheid daarover onder vele verpleegkundigen is groot. Vooral omdat de plannen onder meer worden onderschreven door de eigen beroepsverenigingen. 

Het gaat om een wetsvoorstel, maar als het door de beide Kamers is, mogen verpleegkundigen met een HBO-V-diploma van na 2012 zich registreren als regieverpleegkundige en moeten de collega’s van voor 2012 een toets doen om datzelfde doel te bereiken. MBO- en inservice opgeleiden (met diverse specialisaties) moeten zich laten scholen om straks ook officieel te doen wat ze al vele jaren deden; als regieverpleegkundigen werkzaam zijn.

Ik vermoed dat u geregeld te maken heeft met doorgewinterde verpleegkundigen en ik weet bijna zeker dat u allemaal wel een praktijkvoorbeeld kent waarin de klinische blik van zo’n collega een belangrijke rol speelde of een fout voorkwam. Het is al jaren voorbeeld van goede samenwerking tussen (jonge) artsen en ervaren verpleegkundigen om elkaars expertise te erkennen en gebruiken. 

‘Halve ziekenhuizen draaien op de expertise van ervaren verpleegkundigen’

Hele afdelingen met HBO-verpleegkundigen van na 2012 worden gerund door ervaren (MBO- of inservice opgeleide) verpleegkundigen van voor dat jaartal en halve ziekenhuizen draaien op hun expertise. Natuurlijk kunnen zij via een overgangsregeling toegang krijgen tot het register van regieverpleegkundigen, maar daar horen ze mijns inziens zonder overgang gewoon in thuis. Nog afgezien van het antwoord op de vraag hoe noodzakelijk het is om een nieuw niveau toe te voegen aan het toch al uitdijende landschap van zorgberoepen.

Verpleegkundigen zijn doorgaans niet geneigd in actie te komen, maar ook verpleegkundigen hebben een grens. Dat zagen we in de jaren 90. Als ik de reacties op dit plan goed lees, ontwikkelt zich een nieuwe Witte Woede, ditmaal ook tegen de eigen beroepsverenigingen gericht. In dat geval wordt het in meerdere opzichten een hete zomer.

3 Reacties Reageer zelf

 1. Joke ZWANIKKEN
  Geplaatst op 28 juni 2019 om 18:29 | Permalink

  Verpleegkundigelaat je horen en zien bij en voor de patiënt en jezelf ga de straat op
  Iedereen wil ook op vakantie
  Jij ook

 2. Sanne
  Geplaatst op 12 juli 2019 om 16:10 | Permalink

  Ik kan me niet voorstellen dat dit in een andere beroepsgroep mogelijk zou zijn. Dat professionals met een HBO (vervolg) opleiding en jarenlange werkervaring, nascholingen en cursussen een toets of opleiding moeten doen om geregistreerd te blijven op HBO niveau.
  Volgens minister Bruins is er sprake van een heel nieuw beroep. Een nieuwe beroepsgroep van verpleegkundigen die kunnen coördineren, organiseren, klinisch redeneren, indiceren, EVP, methodisch werken etc.. Hiermee wordt gesuggereerd dat de huidige verpleegkundigen dit niet doen. Ook wordt verwacht van de regieverpleegkundige dat zij onderzoek gaat doen.
  Binnen mijn vakgebied doet een kleine minderheid van de artsen onderzoek en geen enkele verpleegkundig specialist. Maar het lijkt erop dat het in de toekomst een vereiste wordt voor alle regieverpleegkundigen onderzoek te gaan doen voor de BIG 2 registratie. Met de huidige werkdruk en de toenemende tekorten in de verpleging lijkt me dit een onhaalbare eis. Er is veel terechte boosheid onder de verpleegkundigen. Want omdat de beroepsgroep zo groot is en er zo’n diversiteit is aan opleidingen is het te complex om per individu uit te zoeken of iemand de juiste opleidingen en ervaring heeft. Daarom kan een hele grote groep terug naar school. Wat demotiverend en beledigend.

 3. Kiki Doove
  Geplaatst op 12 juli 2019 om 21:52 | Permalink

  Sluit je dus aan bij de Witte Woede BIG in de Overgang.
  Dww2018@hotmail.com