Hete zomer

In het kader van de Wet BIG II wordt het nieuwe beroep van regieverpleegkundige toegevoegd aan de verpleegkundige beroepen en de boosheid daarover onder vele verpleegkundigen is groot. Vooral omdat de plannen onder meer worden onderschreven door de eigen beroepsverenigingen. 

Het gaat om een wetsvoorstel, maar als het door de beide Kamers is, mogen verpleegkundigen met een HBO-V-diploma van na 2012 zich registreren als regieverpleegkundige en moeten de collega’s van voor 2012 een toets doen om datzelfde doel te bereiken. MBO- en inservice opgeleiden (met diverse specialisaties) moeten zich laten scholen om straks ook officieel te doen wat ze al vele jaren deden; als regieverpleegkundigen werkzaam zijn.

Ik vermoed dat u geregeld te maken heeft met doorgewinterde verpleegkundigen en ik weet bijna zeker dat u allemaal wel een praktijkvoorbeeld kent waarin de klinische blik van zo’n collega een belangrijke rol speelde of een fout voorkwam. Het is al jaren voorbeeld van goede samenwerking tussen (jonge) artsen en ervaren verpleegkundigen om elkaars expertise te erkennen en gebruiken. 

‘Halve ziekenhuizen draaien op de expertise van ervaren verpleegkundigen’

Hele afdelingen met HBO-verpleegkundigen van na 2012 worden gerund door ervaren (MBO- of inservice opgeleide) verpleegkundigen van voor dat jaartal en halve ziekenhuizen draaien op hun expertise. Natuurlijk kunnen zij via een overgangsregeling toegang krijgen tot het register van regieverpleegkundigen, maar daar horen ze mijns inziens zonder overgang gewoon in thuis. Nog afgezien van het antwoord op de vraag hoe noodzakelijk het is om een nieuw niveau toe te voegen aan het toch al uitdijende landschap van zorgberoepen.

Verpleegkundigen zijn doorgaans niet geneigd in actie te komen, maar ook verpleegkundigen hebben een grens. Dat zagen we in de jaren 90. Als ik de reacties op dit plan goed lees, ontwikkelt zich een nieuwe Witte Woede, ditmaal ook tegen de eigen beroepsverenigingen gericht. In dat geval wordt het in meerdere opzichten een hete zomer.

Delen