Hoezo opvallend?

Skipr.nl noemt de benoeming van twee zwaargewichten binnen de divisie zorg en gezondheid van zorgverzekeraar Achmea ‘opvallend’. Maar voor wie de ontwikkelingen in de ziekenhuiszorg in ogenschouw neemt, is er niets bijzonders aan de keuze voor Robbert Huijsman en Patrick Edgar.

Gisteren kopte de Volkskrant ‘Niet meer alle zorg in elk ziekenhuis’. Oud nieuws voor iedereen die in de zorg actief is. Het proces van spreiding en concentratie van medisch-specialistische functies is al in volle gang. Zorgverzekeraars beseffen dat in dit proces de kwaliteit van zorg leidend moet zijn, omdat hun verzekerden het anders niet zullen pikken dat ze voor bepaalde zorg verder moeten reizen. Dus bewandelen die zorgverzekeraars in overleg met het veld een weg in vier stappen: 1. de ondergrens van die kwaliteit in kaart brengen, 2. de praktijkvariatie eruit halen, 3. uitkomsten meten en 4. patiëntervaringen in kaart brengen.

Om in dit proces een rol van betekenis te kunnen spelen, moeten zorgverzekeraars gedegen zorgkennis in huis hebben. Vanuit die optiek is de keus voor Huijsman en Edgar niet meer dan logisch, een korte blik op hun respectievelijke cv’s maakt dit voldoende duidelijk. Het ligt dan ook voor de hand dat we binnenkort meer ‘opvallende’ benoemingen bij zorgverzekeraars tegemoet kunnen zien. Ik durf zelfs zonder meer de stelling aan dat de zorgverzekeraar die niet heel snel in zulke zwaargewichten investeert, het onderspit zal delven in de concurrerende zorgverzekeraarsmarkt.

Delen