Holle frasen

Bij DSW wordt de premie voor de basisverzekering volgend jaar € 95,- per maand en bij Zilveren Kruis € 99,95. Bij HEMA wordt die € 89,- en dan krijg je nog 10 procent korting op de handdoeken ook. En nu is er BeterDichtbij van de Samenwerkende Algemene Ziekenhuizen (SAZ), à € 93,50 euro per maand. Een marge van pakweg 10 euro dus. Interessant voor wie een smalle beurs heeft, maar voor wie wat meer te besteden heeft geen prioriteit in het huishoudboekje.

Bovendien moet het verschil in de inhoud zitten. Is die bij BeterDichtbij voldoende interessant? De SAZ stelt dat de polis zich kenmerkt door goede zorg in de buurt, bij ziekenhuizen waar de menselijke maat centraal staat. “De SAZ-ziekenhuizen zijn stevig verankerd in de regio. Ze kennen de patiënten, de huisartsen, de apothekers en andere zorgverleners in de regio. Hierdoor houdt ZorgDichtbij zorg letterlijk en figuurlijk dichtbij.”

Duidelijk werk van een copywriter die keurig heeft opgetekend wat hem verteld is, maar die niet heeft gevraagd wat het betekent. Als ik bij een andere zorgverzekeraar zit en ziekenhuiszorg nodig heb, dan maak ik nog steeds voor veruit de meeste verrichtingen gebruik van een ziekenhuis in de huurt. En dan verwacht ik niet dat ik daar minder menselijk behandeld word dan wanneer ik een BeterDichtbij zorgpas kan laten zien. Ook is het betreffende ziekenhuis dan nog steeds even stevig verankerd in de regio en kent het de patiënten, huisartsen, apothekers en andere zorgverleners in de regio even goed.

Allemaal holle frasen dus. Geen eigen risico hoeven betalen voor vijf veelvoorkomende medische verrichtingen is natuurlijk wel interessant. Maar het is een relatief voordeel. Ik denk dat goed uitgerekend is welk percentage verzekerden dat eigen risico al aan andere zorg opmaakt.

Delen