Home Sweet Home

Zoals het klokje thuis tikt, tikt het nergens. Zouden beleggers dát in hun achterhoofd hebben als ze bij het beleggen in aandelen verhoudingsgewijs dicht bij huis blijven?

Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat beleggers meer dan goed voor ze is – vaak 80 procent of meer – beleggen in bedrijven uit hun eigen land. Dat wordt wel de ‘home bias’ genoemd. Uit oogpunt van evenwichtig rendement en risico kunt u echter beter een zo breed mogelijk gespreide aandelenportefeuille hebben. Dus niet alles in één land, niet alles in één sector en zeker niet alles in één bedrijf. Met voldoende spreiding wordt vermijdbaar risico weggediversifieerd.

Waarom zie je dan toch nog zo veel home bias in portefeuilles van beleggers? Ook dat is onderzocht. De voorkeur voor bedrijven ‘uit de buurt’ komt deels voort uit de naamsbekendheid, uit de eigen ervaringen met producten of diensten van die bedrijven en uit het feit dat de nationale media extra aandacht besteden aan nationale toppers.

Zorg dat uw aandelenportefeuille goed gespreid is over de wereld

Een deel van de home bias wordt daarnaast veroorzaakt doordat medewerkers en directies van beursgenoteerde bedrijven vaak relatief veel aandelen en opties van het ‘eigen’ bedrijf hebben. Dit draagt eraan bij dat beleggers vaak meer dan goed voor ze is, beleggen in bedrijven uit de sector waarin ze zelf werkzaam zijn. Vanuit oogpunt van risicospreiding is dat zeer onverstandig: als het slecht gaat in de sector waarin u werkzaam bent, staan uw eigen inkomsten onder druk terwijl uw aandelenportefeuille ook meer dan gemiddelde verliezen laat zien.

Mijn afdronk van dit alles? Als beleggen in aandelen bij u past, beleg dan als medisch professional niet overdreven veel in de farmaceutische industrie en zorg ervoor – ondanks het thuis zo vertrouwd tikkende klokje – dat uw aandelenportefeuille goed gespreid is over de wereld en veronachtzaam daarbij de opkomende markten niet.

Laat u bij sparen en beleggen altijd goed adviseren.Reacties en/of suggesties? Mail naar geld@artsenauto.nl.

Delen