Hoog inzetten
In de kern is GezondVeluwe een uitstekend initiatief. Huisartsen Coöperatie Medicamus, Zorggroep Noordwest-Veluwe en Ziekenhuis St Jansdal vormden deze alliantie om de duurzame zorg in de regio te waarborgen. Ze betrekken daar bovendien de inwoners en de relevante stakeholders – zoals de gemeenten – bij. Samen met deze partijen wil de alliantie tot een keurmerk komen, te verstrekken aan zorgverzekeraars die aan de criteria van de alliantie voldoen. So far so good. Het kan zorgen voor een gelijkwaardig speelveld tussen zorgaanbieders, verzekerden en zorgverzekeraars en dat is altijd het uitgangspunt van het huidige zorgstelsel geweest.
Maar. Kijken we dan naar wat dit voor verzekerden moet gaan betekenen, dan zijn toch wel een paar problemen te verwachten. De verzekerde moet bijvoorbeeld zonder beperking een behandeling in het Ziekenhuis St Jansdal kunnen krijgen als die daar wordt aangeboden. Ook moet hij zonder beperking in aantal of soort behandelingen een oncologische behandeling in het ziekenhuis kunnen krijgen. En de zorgverzekeraars mogen geen beperking opleggen aan de medicijnen die de (huis)artsen aan de patiënten voorschrijven.
Dit laatste betekent een regelrecht einde aan het preferentiebeleid en het is niet te verwachten dat de zorgverzekeraars hiervoor staan te trappelen. Ook op het punt van de behandelingen in het ziekenhuis zullen ze bedenkingen hebben. Behandeling zonder beperking? Dit suggereert dat St Jansdal voor alle behandelingen die het biedt de beste kwaliteit tegen de beste prijs biedt. Dat is nogal een claim, en die verdient het dus om bewezen te worden voordat er naar kan worden gehandeld. Bovendien is er de beoogde substitutie van zorg van tweede naar eerste lijn om rekening mee te houden. Voor oncologische behandelingen vindt nu juist voor complexe zorg concentratie plaats in expertisecentra. Dat is niet voor niets. Op deze punten zet GezondVeluwe dus érg hoog in.
4 reacties
Wij zijn blij met de waardering voor ons initiatief. Goed dat er gekeken is naar wat we daadwerkelijk willen bereiken. En dat duidelijk is dat dit wat anders is dan sommige media suggereren.
Ons initiatief in gericht op de kwaliteit van zorg in de regio en het behoud er van. Enerzijds door versterking van de onderlinge samenwerking en door verzekeraars aan ons te binden die daar met ons afspraken over willen maken.
De inzet is daarbij hoog. Maar we verwachten niet de problemen zoals in de blog worden geschetst.
Als het gaat om oncologische zorg dan zet ziekenhuis St Jansdal volop in op de samenwerking met andere ziekenhuizen, waar onder het Antoni van Leeuwenhoek. We doen alleen de behandelingen waar we goed in zijn en zijn op onderdelen een voorbeeld van de concentratie die gaande is. En die steunen we ook.
Omgekeerd moet het niet zo zijn dat we beperkt worden in de zorg die we wel kunnen en mogen leveren.
Het belang van de beoogde substitutie naar de 1e of zelfs 0e lijn wordt ook onderschreven. Op het gebied van CVRM, diabetes en ouderen wordt daar ook fors op ingezet. Van de verzekeraars vragen we om afspraken met ons te maken die bijdragen aan het daadwerkelijke realiseren van de doelen.
Wij denken dat de kracht van ons initiatief zit in de regionale samenwerking. Het zorgstelsel werkt alleen goed als er evenwicht is in de verhoudingen en iedereen zijn eigen rol optimaal vervult. GezondVeluwe | Samen beter!
GezondVeluwe
3 november 2015 / 12:19Bedankt voor deze goede inhoudelijke reactie. Maar waarom gaan jullie daarbij niet in op het punt van geneesmiddelenvoorschrijving en preferentiebeleid?
Afgezien daarvan: de uitleg die ik in deze reactie lees, zou ook niet misstaan op jullie site onder de button “Welke voordelen heeft GezondVeluwe voor u?”.
Frank van Wijck
3 november 2015 / 12:35Het is altijd beter om de Bavaria na het opstellen van een wensenlijstje te drinken; dit wensenlijstje is de natte droom van iedere zorgaanbieder. Open einde regelingen, altijd vergoedingen tegen factuurprijzen, geen claw backs, geen kortingen, geen historische prijzen, geen beperkingen in volumina en een vast bedrag per bewoner van de regio voor zorg door de hele keten.
Wat wil een zorgaanbieder nog meer?
Ondertussen sluiten de zorgaanbieders van GezondVeluwe met alle verzekeraars contracten af en achteraf maken zij duidelijk welke van de verzekeraar het keurmerk krijgt.
Wat zeggen wet en regelgeving over budgetten? Add-onnnen? Plafondafspraken? MBI en MBH? Overheveling Tweede naar Eerste lijn? Weet welke afspraken je wilt maken met een verzekeraar.
Welke verzekeraar gaat er voor het keurmerk en waarom niet?
Dit komt toch over als blaffen tegen de maan.
ANH Jansen
4 november 2015 / 19:07Is dit juridisch wel toegestaan eigenlijk. Ik heb de ACM nog niet gehoord, maar dat zegt op zichzelf natuurlijk niks…
Alberts
5 november 2015 / 09:29