Hoog inzetten

In de kern is GezondVeluwe  een uitstekend initiatief. Huisartsen Coöperatie Medicamus, Zorggroep Noordwest-Veluwe en Ziekenhuis St Jansdal vormden deze alliantie om de duurzame zorg in de regio te waarborgen. Ze betrekken daar bovendien de inwoners en de relevante stakeholders – zoals de gemeenten – bij. Samen met deze partijen wil de alliantie tot een keurmerk komen,  te verstrekken aan zorgverzekeraars die aan de criteria van de alliantie voldoen. So far so good. Het kan zorgen voor een gelijkwaardig speelveld tussen zorgaanbieders, verzekerden en zorgverzekeraars en dat is altijd het uitgangspunt van het huidige zorgstelsel geweest.

Maar. Kijken we dan naar wat dit voor verzekerden moet gaan betekenen, dan zijn toch wel een paar problemen te verwachten. De verzekerde moet bijvoorbeeld zonder beperking een behandeling in het Ziekenhuis St Jansdal kunnen krijgen als die daar wordt aangeboden. Ook moet hij zonder beperking in aantal of soort behandelingen een oncologische behandeling in het ziekenhuis kunnen krijgen. En de zorgverzekeraars mogen geen beperking opleggen aan de medicijnen die de (huis)artsen aan de patiënten voorschrijven.

Dit laatste betekent een regelrecht einde aan het preferentiebeleid en het is niet te verwachten dat de zorgverzekeraars hiervoor staan te trappelen. Ook op het punt van de behandelingen in het ziekenhuis zullen ze bedenkingen hebben. Behandeling zonder beperking? Dit suggereert dat St Jansdal voor alle behandelingen die het biedt de beste kwaliteit tegen de beste prijs biedt. Dat is nogal een claim, en die verdient het dus om bewezen te worden voordat er naar kan worden gehandeld. Bovendien is er de beoogde substitutie van zorg van tweede naar eerste lijn om rekening mee te houden. Voor oncologische behandelingen vindt nu juist voor complexe zorg concentratie plaats in expertisecentra. Dat is niet voor niets. Op deze punten zet GezondVeluwe dus érg hoog in.

 

Delen