Hoop

Het decembernummer van Arts en Auto ligt deze week op de mat. Traditioneel gevuld met extra interviews, bijzondere verhalen én artikelen die in het teken staan van de feestelijkheden in deze maand. Een maand die op vele plekken in de wereld donker is (als niet letterlijk dan wel figuurlijk), maar tegelijkertijd uitzicht biedt op een fris begin met nieuwe kansen. Kansen om het beter te doen, aardiger te zijn, toleranter, rustiger.

December is de donkere maand die een vooruitblik biedt op licht. Aan het einde ervan kunnen we geen kerstbal of -lamp meer zien, maar gedurende de maand koesteren we de warmte van de lichtjes waarmee
we ons omringen. Als ons de luxe gegeven is, kruipen we bij elkaar met dierbaren, blikken terug en missen de geliefden die er niet meer zijn. We zingen van vrede op aarde en denken aan al diegenen op de wereld voor wie het geen vrede is. Die leven in angst en onderdrukking. Die geen dak hebben boven het hoofd, laat staan een kerstboom bij een open haard.

Elke mijlpaal in het leven sluit iets af, maar biedt ook hoop op verandering

Helemaal aan het eind van december ‘vieren’ we de overgang naar het nieuwe jaar. Ieder op de eigen manier, uitbundig of ingetogen, in groepen of alleen, maar doorgaans met hoop. Elke mijlpaal in het leven sluit iets af, maar biedt ook hoop. Op kleine of grote positieve veranderingen. In de nieuwjaarsnacht van 2020 naar 2021 vochten in het Deventer Ziekenhuis, tegen de achtergrond van een lockdown met vuurwerkverbod, ic-verpleegkundigen en specialisten voor het leven van dertien patiënten.

Een van hen schreef er een verhaal over dat is opgenomen in een boek dat deze maand verschijnt. Op deze website treft u de voorpublicatie van het titelverhaal. Ik werd er zeer door geraakt, want het is heftig, maar tegelijkertijd een prachtige weergave van wat u soms tegenkomt in het werk. Van wat niet goed gaat, ondanks maximale inzet, maar ook van de menselijke maat, collegialiteit én van hoop. U zult zich als zorprofessional op enig niveau herkennen in het verhaal, ook als u nog nooit een ic van binnen gezien heeft.

Namens de redactie wens ik u en de uwen mooie feestdagen, rustige diensten én een heel goed 2023 toe. Tot volgend jaar!

Delen