Huisarts en handel

Edith Schippers (VWS) bereidt een wet voor waarin ze de fusie tussen zorgverzekeraars en zorgaanbieders verbiedt. Maar ze is bereid een uitzondering te maken voor gebieden in Nederland waar het aanbod zo dun is dat de continuïteit van zorg in gevaar komt.

Sinds de Volkskrant eind vorige week publiceerde over het feit dat zorgverzekeraar Menzis in Oost-Groningen investeert in huisartsenzorg, zijn zowel die voorgenomen wet als de uitzondering erop nieuws. Een antwoord op de vraag hoe Schippers die uitzonderingsgebieden denkt te gaan definiëren, ben ik daarbij nog niet tegengekomen. Ook heb ik nog niemand de vraag horen stellen hoe bestuursvoorzitter Roger van Boxtel in zijn functie als Eerste Kamerlid over dat wetsvoorstel gaat oordelen.

Huisarts en ondernemer Felix van der Wissel is geen voorstander van fusies tussen zorgverzekeraars en -aanbieders, maar werkt wel graag samen met zorgverzekeraars. Zijn anderhalvelijns zorgcentrum Arcanum heeft hun ook wat te bieden. Schippers is vandaag present bij de opening van de nieuwe vestiging van Arcanum in Amersfoort, waarin twintig zorgdisciplines onder één dak samenwerken. De huisartsen bieden er onder meer kleine chirurgische verrichtingen. Ze stellen dit 50 procent goedkoper dan ziekenhuizen te kunnen. “En die lagere prijs moet dan gewoon de standaardprijs worden waartegen zorgverzekeraars die verrichtingen inkopen”, stelt Van der Wissel. Ook biedt Arcanum onder de naam Hallo dokter een beeldconsult dat het aantal patiëntbezoeken aan huisartsenposten en afdelingen spoedeisende hulp kan beperken.

Koren op de molen van zorgverzekeraars die wegen zoeken om de zorg kosteneffectiever in te richten. En passend bij het beleid van Edith Schippers, die substitutie van zorg wil bewerkstelligen en zegt dat we met minder SEH’s toekunnen. Ik ben benieuwd wat Arcanum bij de zorgverzekeraars voor elkaar weet te krijgen.

Delen