Huisartsenzorg nieuwe stijl

Stevige discussie op Twitter gisteren naar aanleiding van de lancering op die dag – tijdens het online congres van ICT&Health – van Arene, de digitale huisartspraktijk voor iedereen zonder eigen huisarts. Een discussie die voor een belangrijk deel verliep langs de bekende, kritische lijnen van: kan niet, mag niet, is de doodsteek voor de huisartsenzorg zoals we die nu kennen.

Aan de basis van Arene staat Jasper Schellingerhout, zelf huisarts, maar wel werkzaam in een praktijk die al in 2016 digitale services begon te implementeren. ‘Een ervaren collega verleiden om iets op een andere manier te gaan doen blijkt echter niet eenvoudig’, schrijft hij in een van zijn blogs voor ICT&Health. De al genoemde Twitterreacties op de lancering van Arene bevestigen dit.

‘Een ervaren collega verleiden om iets op een andere manier te gaan doen blijkt niet eenvoudig’

De vraag is echter: wat willen de huisartsen dan, die zich zo fel gekant tonen tegen de ontwikkeling die Schellingerhout initieert? Arene presenteert zich als het digitale antwoord op het huisartsentekort in Nederland en stelt er te zijn voor iedereen die geen eigen huisarts heeft. Dat probleem bestáát, het laat zich niet ontkennen. En als de traditionele huisartsenzorg er geen antwoord op formuleert, is het niet meer dan logisch dat een initiatief als Arene ontstaat.

Zelfs een volgende stap is denkbaar. Namelijk: mensen die niet meer de moeite nemen om een huisarts te vinden, omdat er immers digitaal aanbod is waarvan zij óók gebruik kunnen maken. Dezelfde huisartsen die het hele idee van Arene niet zien zitten, zien dit waarschijnlijk helemaal als het einde van het unieke karakter van de huisartsenzorg. Maar wie zegt dat we het over een aantal jaar niet gewoon beschouwen als huisartsenzorg nieuwe stijl?

Delen