Huisdokter

Toen ik vanmorgen met de hond langs de praktijk van onze huisarts wandelde, bedacht ik me dat ik het erg getroffen heb met de huisartsen in mijn leven. De eerste was de huisarts van mijn ouders, met wie ik te maken kreeg toen ik als kind lag te ijlen van de koorts en er behalve een kikker ineens ook een ‘oude’ man op mijn bed zat. In de verte hoorde ik mijn moeder zeggen dat de dokter écht niet direct had hoeven komen, waarop hij zei: “Als de moeder van een 10-jarig kind dat ik nog nooit gezien heb belt, dan is dat voor mij een teken.” De man kende zijn patiënten.

Zijn opvolger was een man die jarenlang mijn huisarts en later ook die van mijn eigen gezin was. Een ietwat formeel type, met een informele echtgenote, die alle patiënten persoonlijk kende. De grootste verdienste van deze dokter was, dat hij goed kon relativeren. Een eigenschap waar ik als jonge moeder geregeld mijn voordeel mee deed. Zijn pensioen viel samen met onze verhuizing naar een klein dorp en zo scheidden zich onze wegen.

In de wandelgangen van het leven wordt over huisartsen veel gemopperd

In de twaalf jaar die volgden, waren we als gezin patiënt in een moderne, apotheekhoudende praktijk met een mannelijke en een vrouwelijke huisarts, die door de dorpsbewoners bij de voornaam genoemd werden. Heel verschillende, complementaire persoonlijkheden, tussen wie we afwisselden al naar gelang onze behoeften. Ze waren zo deskundig en vertrouwd dat ik ze het liefst had willen meenemen toen we een jaar geleden het dorp verlieten. Gelukkig voelde ik me bij de kennismaking met onze ‘nieuwe’ huisarts ook direct in goede handen.

In de wandelgangen van het leven wordt over huisartsen traditiegetrouw veel gemopperd, maar ik weet zeker dat ze in verreweg de meeste gevallen stiekem de belangrijkste dokters zijn in de levens van hun patiënten. Daarom, zo aan het einde van het jaar, een ode aan al die zwaarbelaste poortwachters in het land. Ga vooral – al is het tegen de stroom in – door met huisdokter zijn. U bent extreem belangrijk.

Namens de redactie wens ik álle zorgprofessionals goede feestdagen en rustige diensten toe.

 

Delen