Iedereen 150

Als het een beetje meezit, wordt in de nabije toekomst actieve preventie van ouderdomsziekten als hartfalen en diabetes mellitus mogelijk. Uit promotieonderzoek van Hisko Oeseburg blijkt namelijk dat specifieke receptoren op het endotheel kunnen worden geactiveerd waardoor cellulaire veroudering in bloedvaten kan worden tegengegaan.

Goed nieuws? Betrekkelijk. Natuurlijk is het prachtig nieuws als mensen geen slachtoffer meer hoeven te worden van zulke ziekten, die een enorme aanslag zijn op de kwaliteit van leven. Maar aan de andere kant – om met wijlen mijn oma te spreken – je moet toch ergens aan doodgaan? Het is prachtig wat de medische wetenschap allemaal vermag, maar de vraag is of we als samenleving met iedere ontwikkeling uiteindelijk beter af zijn. De ouderdom zal altijd tóch met gebreken blijven komen, die behandeld moeten worden en dus zorgeuro’s kosten. En als dit niet meer het geval is omdat wetenschappers nog meer ontdekkingen doen, dan wordt iedereen 150 en worden de pensioenen onbetaalbaar. Tenzij we allemaal tot ons 95ste blijven werken.

“Wat wil je dan?”, zult u vragen. Het medisch wetenschappelijk onderzoek stilzetten?
Nee, dat nu ook weer niet. Maar een brede maatschappelijke discussie over waar we als samenleving heen willen, zou geen kwaad kunnen. Ik geef toe, dat is geen vrolijke boodschap om u mee het weekend in te sturen. Maar kritiekloos achter iedere nieuwe ontwikkeling aan blijven hollen vind ik ook weinig verheffend.

Delen