Iedereen vrijwilliger
Opvallend: bijna de helft van de ondervraagden in een onderzoek van De Nationale DenkTank geeft aan anderen ‘waarschijnlijk wel’ te willen helpen. En 14 procent acht het zelfs ‘zeer waarschijnlijk’ dit te zullen doen op het moment dat het nodig is. Toch lees ik de uitslag van dit onderzoek (op zorgvisie.nl) onder de kop: ‘Kwart Nederlanders heeft weinig zin in participatie’. Cijfermatig correct, maar waarom deze negatieve insteek bij zulk positief nieuws?
Afgelopen vrijdag gaf ik in opdracht van QHC en IXO les aan secretaresses rvan aden van bestuur van zorginstellingen over de gevolgen van het overheidsbeleid voor hun organisaties. Ze werkten allen in de langdurige zorg. Enkelen waren actief als mantelzorger en meerdere van de deelnemers deden vrijwilligerswerk of hadden dit gedaan: helpen op school, luizenmoeder zijn, de kantine van de sportclub van de kinderen beheren, secretaris zijn van de oudervereniging. Ze vonden het allemaal normaal dat je zulke dingen doet. Een van hen vond het zelfs zó normaal dat ze zei: ‘Dat is toch geen vrijwilligerswerk, dat doé je toch gewoon.” Zo ver zijn we als samenleving helaas nog niet. Maar we hebben dus al meer voor elkaar en voor anderen over dan we ons soms zelf realiseren.
“In Lelystad doet 49 procent van de volwassenen vrijwilligerswerk”, zei wethouder Wmo en maatschappelijke dienstverlening Meta Jacobs eerder deze maand tegen me. Ik vond dat toen een opvallend hoog percentage, maar na het onderzoek van De Nationale DenkTank stel ik mijn mening bij. De participatiesamenleving is wellicht veel dichterbij dan we onszelf realiseren. De beleidsvisie van VWS voor de langdurige zorg komt beslist niet uit de lucht vallen.
1 reactie
Goeie observatie, Frank. Iedereen wil wel dat halfje wit en een liter melk voor zijn buren meenemen. Voor die mensen af en toe eens de stofzuiger ter hand nemen, is volgens mij ook niet het probleem. De meeste mensen staan alleen niet te springen om het voor onbekenden te doen. Zo simpel was het in de jaren 50 van de vorige eeuw, vermoed ik. Ik was er niet bij. Maar zo simpel het denk ik nog steeds. Verschil is wel dat we nu zo verwend zijn door de overheid, dat mensen die ondersteuning nodig hebben, dat niet snel aan hun buren zullen vragen. Daar zie ik eerder een probleem ontstaan.
Ellen Kleverlaan
1 oktober 2013 / 12:45