Iets aan de hand

Frank van Wijck
Frank van Wijck is medisch journalist en houdt als freelancer op maandag, woensdag en vrijdag een weblog bij op de website van Arts en Auto. Lees alle artikelen van Frank van Wijck

Het is zo’n leuk, positief berichtje om mee in het nieuws te komen: als ziekenhuis de Schoonste Handen award winnen omdat je binnen de ziekenhuisgroep waartoe je behoort het hoogst scoort in het naleven van de voorschriften op het gebied van handhygiëne. De gelukkige winnaar is Spijkenisse Medisch Centrum. En de ziekenhuizen binnen de Samenwerkende Rijnmond Ziekenhuizen die het nakijken hebben, zijn: Erasmus MC, Havenziekenhuis, IJsselland Ziekenhuis., Ikazia Ziekenhuis, Maasstad Ziekenhuis, Oogziekenhuis Rotterdam, Rijndam revalidatiecentrum, Sint Franciscus Gasthuis, Van Weel-Bethesda Ziekenhuis en Vlietland Ziekenhuis.

Leuk voor Spijkenisse Medisch Centrum, maar zo’n award is wel een tweezijdig zwaard. Aan de ene kant is het goed dat met de uitreiking ervan de handenwasprocedure weer eens aandacht krijgt. Maar aan de andere kant is het triest dat dit pakweg 170 jaar na de boodschap over handen wassen in een ziekenhuissetting van de Hongaarse arts Ignaz Semmelweis nog steeds nodig is. Semmelweis kreeg niet van iedereen evenveel bijval voor zijn boodschap dat handen wassen voorafgaand aan onderzoek op de kraamzaal belangrijk was. Niet alleen omdat hij voorstelde hiervoor bleekwater te gebruiken, maar ook omdat zijn bazen hem maar een lastige man vonden. Een handenwasprocedure invoeren betekende immers dat je mensen erop moest aanspreken als ze de procedure niet voldoende volgden, daar maakte je geen vrienden mee.

Inmiddels zijn we dus 170 jaar verder. Het bleekwater van toen heeft plaatsgemaakt voor huidvriendelijker alternatieven. Maar de aanspreekcultuur in de gezondheidszorg is nog steeds volop in ontwikkeling. Dat maakt zo’n award jammer genoeg wel duidelijk.

Één Reactie Reageer zelf

 1. ANH Jansen
  Geplaatst op 25 november 2014 om 21:32 | Permalink

  https://www.nvz-kwaliteitsvenster.nl/

  Tja. Als je de registratie overlaat aan de ziekenhuizen zelf is er niets aan de hand. En als je alles relateert aan het landelijk gemiddelde van de smeerkezen schiet het natuurlijk ook niet op.

  Je zult toch moeten relateren aan de benchmark of aan een zelf gesteld doel: nul. Dat betekent dat je gewoon netjes werkt volgens de regels.

  Maar dan nog; wie registeert?

  Wie registreert bepaalt?

  Als je de data van NVZ mag geloven is er helemaal niets aan de hand.

  Laten IGZ en ZN hun data maar eens zien.